Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт и Руслан Стефанов

...
Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт и Руслан Стефанов
Коментари Харесай

Правителството има да отговаря за АЕЦ Белене на много важни въпроси

Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт и Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията разясниха пред БНР информациите, че непознат съветник ще търси избавление за въглищните ни централи и че българските ТЕЦ-ове са измежду международните замърсители със серен диоксид. Разговорите и мненията към още веднъж настоящия въпрос за АЕЦ " Белене " нажежиха пристрастеностите.

Правителството би трябвало да даде отговори на редица въпроси за плана за АЕЦ " Белене ", тъй като става дума за 20 милиарда лв., сподели Нейков. Той съобщи, че ще напише тези въпроси и ще ги изпрати на министър Теменужка Петкова.

" Как, без да имаме настояща енергийна тактика и без обновена тактика за отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци, както и без настоящ народен проект за енергетика и климат, вместваме един подобен огромен план, който е за 50-60 години напред. Вторият огромен въпрос е за нуклеарния риск - кой каква отговорност ще носи ", сподели още Славчо Нейков.

По отношение на нуклеарния риск нещата са ясни, сподели от своя страна Руслан Стефанов - той в никакъв случай не се носи от частния вложител: " Ако има неприятни последици, те ще се носят от българската страна... Проблемът на нуклеарната енергетика е, че тя не е гъвкава ".

Нейков съобщи, че е черноглед за този план и посочи, че в случай че въпреки всичко той в миналото проработи, това ще е някъде през 2032-2035 година.

Според Руслан Стефанов уточни, че за дребен европейски план се изискват повече информация и по - добре структурирани документи, в сравнение с при процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ. " Ако видите оповестените формуляри за това какво се изисква от стратегическия вложител, цяло знамение е, че бяха единствено 13 претендентите, можеше да бъдат три пъти по 13.... Всичко е в пожелателен темперамент. Толкова непрофесионално ".

Руслан Стефанов счита, че " става въпрос за някакви доста съответни частни стопански ползи, опълчени на българския поданик ".

Държавата изгуби огромния си покровител, а точно публичното мнение, уточни Нейков. " Когато през 2002 - 2005 година се работеше по възобновяването на плана за " Белене ", публичното мнение показваше към 80% поддръжка за този план. Към днешна дата към този момент надали има 30-40%, а като има отговор на всички въпроси, ще е и по-малко ". По думите му, държавното управление е в заварено състояние, поради дейностите на предходни ръководещи.

Нейков разяснява, че при предоставяне на държавни гаранции за АЕЦ " Белене ", Европейска комисия ще упорства процедурата да стартира изначало, тъй като ще има неравнопоставеност, предвид на разпоредбите за конкуренцията.

Според Стефанов Европейска комисия няма да желае сега отговор за това дали страната дава гаранции по плана, само че в случай че след 15 години се откри, че някъде в цялата процедура е предоставена държавна помощ, тогава Европейска комисия ще изиска тази помощ да бъде възобновена.

Държавата би трябвало да избере най-хубавата тактика, има задоволително огромен опит в европейските страни във връзка с въглищните централи, споделиха двамата специалисти. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР