"Слава на Украйна!", "Слава на Исус!" - в социалните мрежи

...
"Слава на Украйна!", "Слава на Исус!" - в социалните мрежи
Коментари Харесай

Украинската православна църква се откъсна от Москва

"Слава на Украйна! ", "Слава на Исус! " - в обществените мрежи или пред киевски катедрален храм украинците честват от през вчерашния ден решението на Константинополската Вселенска патриаршия да признае самостоятелна от Москва Православна черква в Украйна.

Само четвърт час, откакто Константинополската патриаршия в Истанбул разгласи, че признава автокефалията на Украинската черква и възвръща във функционалностите му православния патриарх Филарет, отстранен от Москва, той към този момент даваше конференция.

Москва заплашва да разцепи православния свят

Пред внушителната черква от 19 век "Свети Владимир " със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките публицисти се причислиха вярващи или просто минувачи, които слушаха деликатно думите на патриарха и го снимаха.

Въпреки че Московската патриаршия дефинира решението като "катастрофа " и "схизма ", 89-годишният Филарет разгласи иден синод, който има за цел да сплоти трите Православни църкви, съществуващи сега в някогашната руска република.

"Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това ", съобщи той под аплодисментите на множеството.

"Слава на Украйна! ", извика мъж. "Слава на героите! ", отвърнаха събралите се. "Слава на Исус! Слава на Украинската черква!, включиха се и други.

"Ние сме подготвени, молихме се за това и чакаме най-накрая да има същинска Украинска черква, с молебствия на украински език ", сподели за Агенция Франс Прес една от вярващите след речта на патриарх Филарет.

Какво се случи

Преди към месец Руската православна черква съобщи, че повече няма да взе участие в структури, ръководени от Вселенската патриаршия, задълбочавайки спора в православното християнство ориентирано върху Украинската православна черква, която изиска и се отдели от въздействието на Московския патриархат.

Ръководството на Светия синод на Руската православна черква се събра отново преди толкоз време, с цел да обмисли по какъв начин да отговори на поръчката на Украйна да изиска от Константинополският патриархат да даде автокефалност на църквата й, с цел да придобие самостоятелност от Москва.

Архиепископ от Съединени американски щати в Киев, откъсва Украйна от Москва

Прозападните политически водачи на Украйна малко по малко вършиха опити да извадят някогашната руска република от въздействието на Москва, откакто Русия анексира Крим през 2014 година и това провокира протести в източна Украйна.

Шефът на синодалния отдел на Руската православна черква, който дава отговор за връзките на РПЦ с обществото и медиите Владимир Легойда заяви, че Светият синод е решил да спре присъединяване си във всички структури, управлявани или съпредседателствани от представители на Константинополската патриаршия.

"Това е разпад в връзките. За съпоставяне от светския живот, това прилича прекратяването на дипломатическите връзки сред две страни “, съобщи съветският митрополит Иларион.

Московската патриаршия е част от Руската православна черква и имаше доста почитатели в Украйна.

Киев виждаше в това инструмент, с който Кремъл да упражнява своето въздействие, до момента в който Московската патриаршия се счита за единствената законна православна черква в Украйна.

От Кремъл обявиха, че наблюдават обстановката и се опълчват на всяко разделяне в православието, добавяйки, че страната не би трябвало да се меси в църковните въпроси.

"За Москва, даже за целия православен свят, единственият желан сюжет е запазването на единството на православието “, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков на конференция.

Различните църкви

Московската патриаршия се бори за въздействие в Украйна посредством Киевската патриаршия – клон на православната черква, която се откъсва от Москва през 1992 година след рухването на Съветския съюз – и с други православни и католически автономии.

Ръководителят на Киевската патриаршия остро разкритикува съветския президент Владимир Путин и през 2014 година допусна, че той е обладан от Сатаната.

Вселенският патриарх не разполага с властта, каквато има папата в Римокатолическата черква, само че се счита за "първият всред равните “ измежду патриарсите на самоуправляващите се православни църкви. Също е считан и за нравствен лидер на близо 300 милиона православни християни по целия свят.

Вселенският патриарх Вертоломей има и купата "Константинополски архиепископ “, остарялото гръцко име на Истанбул. Градът пада под османско иго през 1453 година, само че остава историческото седалище на Православието.

Русия обаче от дълго време е дом на най-голямата православна християнска черква в света.

Синодът отбрани Румен Радев за срещата с патриарх Кирил

Вартоломей изиска да върнем църковни полезности, дадоха му медал

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР