"Слава на Украйна!", "Слава на Исус!" - в социалните мрежи или

"Слава на Украйна!", "Слава на Исус!" - в социалните мрежи или ...

Украинската православна църква се откъсна от Москва.


"Слава на Украйна!", "Слава на Исус!" - в социалните мрежи или пред киевски катедрален храм украинците празнуват от вчера решението на Константинополската Вселенска патриаршия да признае независима от Москва Православна църква в Украйна.

Само четвърт час, след като Константинополската патриаршия в Истанбул обяви, че признава автокефалията на Украинската църква и възстановява във функциите му православния патриарх Филарет, отлъчен от Москва, той вече даваше пресконференция.

Москва заплашва да разцепи православния свят

Пред внушителната църква от 19 век "Свети Владимир" със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките журналисти се присъединиха вярващи или просто минувачи, които слушаха внимателно думите на патриарха и го снимаха.

Въпреки че Московската патриаршия определи решението като "катастрофа" и "схизма", 89-годишният Филарет обяви предстоящ синод, който има за цел да обедини трите Православни църкви, съществуващи в момента в бившата съветска република.

"Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това", заяви той под аплодисментите на множеството.

"Слава на Украйна!", извика мъж. "Слава на героите!", отвърнаха събралите се. "Слава на Исус! Слава на Украинската църква!, включиха се и други.

"Ние сме готови, молихме се за това и очакваме най-сетне да има истинска Украинска църква, с молитви на украински език", каза за АФП една от вярващите след речта на патриарх Филарет.

Какво се случи

Преди около месец Руската православна църква заяви, че повече няма да участва в структури, ръководени от Вселенската патриаршия, задълбочавайки конфликта в православното християнство насочено върху Украинската православна църква, която поиска и се отдели от влиянието на Московския патриархат.

Ръководството на Светия синод на Руската православна църква се събра пак преди толкова време, за да обмисли как да отговори на заявката на Украйна да поиска от Константинополският патриархат да предостави автокефалност на църквата й, за да придобие независимост от Москва.

Архиепископ от САЩ в Киев, откъсва Украйна от Москва

Прозападните политически лидери на Украйна стъпка по стъпка правиха опити да извадят бившата съветска република от влиянието на Москва, след като Русия анексира Крим през 2014 г. и това предизвика бунтове в източна Украйна.

Шефът на синодалния отдел на Руската православна църква, който отговаря за отношенията на РПЦ с обществото и медиите Владимир Легойда съобщи, че Светият синод е решил да спре участието си във всички структури, председателствани или съпредседателствани от представители на Константинополската патриаршия.

"Това е разпад в отношенията. За сравнение от светския живот, това наподобява прекратяването на дипломатическите отношения между две страни“, заяви руският митрополит Иларион.

Московската патриаршия е част от Руската православна църква и имаше много последователи в Украйна.

Киев виждаше в това инструмент, с който Кремъл да упражнява своето влияние, докато Московската патриаршия се смята за единствената легитимна православна църква в Украйна.

От Кремъл заявиха, че следят ситуацията и се противопоставят на всяко разделение в православието, добавяйки, че държавата не трябва да се меси в църковните въпроси.

"За Москва, дори за целия православен свят, единственият предпочитан сценарий е запазването на единството на православието“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на пресконференция.

Различните църкви

Московската патриаршия се бори за влияние в Украйна чрез Киевската патриаршия – клон на православната църква, която се откъсва от Москва през 1992 г. след падането на Съветския съюз – и с други православни и католически автономии.

Ръководителят на Киевската патриаршия остро разкритикува руския президент Владимир Путин и през 2014 г. предположи, че той е обладан от Сатаната.

Вселенският патриарх не разполага с властта, каквато има папата в Римокатолическата църква, но се смята за "първият измежду равните“ сред патриарсите на самоуправляващите се православни църкви. Също е смятан и за духовен водач на близо 300 милиона православни християни по целия свят.

Вселенският патриарх Вертоломей притежава и титлата "Константинополски архиепископ“, старото гръцко име на Истанбул. Градът пада под османско робство през 1453 г., но остава историческото седалище на Православието.

Русия обаче отдавна е дом на най-голямата православна християнска църква в света.

Синодът защити Румен Радев за срещата с патриарх Кирил

Вартоломей поиска да върнем църковни ценности, дадоха му орден

Източник: vesti.bg