Слава Богу, че АЕЦ Белене още не е построена, защото

...
Слава Богу, че АЕЦ Белене още не е построена, защото
Коментари Харесай

Трайков заби Петков - той говори, защото няма кой експерт да защити АЕЦ Белене

Слава Богу, че АЕЦ " Белене " още не е издигната, тъй като трябваше да сме затворили половината енергетика и да купуваме ток от нея на двойна цена. Това съобщи някогашният енергиен министър Трайчо Трайков.
Трайков предвижда, че " Белене " няма да се случи, тъй като подалите поръчка компании, най-много любимците " Росатом " и китайската CNNC неведнъж са казвали, че подобен план не може без държавна гаранция, а страната желае планът да се осъществя на напълно пазарен принцип или без държавна гаранция. Бившият енергиен министър предизвести, че в този момент, като се развива процедурата, е допустимо на стадий предложение на съответни предложения страната да се извърти - да не се окаже по този начин, че отново българският поданик заплаща, добави той.
Според ръководителя на основаната от Георги Първанов АБВ Румен Петров, планът " Белене " е просрочен с 12 години и България през това време изгубила доста. Като мотив за какво ни би трябвало " Белене ", той даде цената от АЕЦ " Козлодуй " – била най-ниската, само че не стана ясно за какво и от Втора атомна ще е по този начин – Трайков обаче изясни, че за " Козлодуй " плащаме единствено разноски за личен състав и гориво, до момента в който при " Белене " ще има и пазарни детайли или някакъв тип държавна гаранция. Петков не пропусна и да предизвика, като съобщи, че Трайков го прекъсва, освен това на два пъти, а Трайков му отвърна, че е доста мъчно да спечелиш спор с интелигентен човек, само че е невероятно с подобен, който не е интелигентен.
Трудно е да намерите специалист, който да седне тук и да пази градежа на АЕЦ " Белене ". Присъствието на господин Петков не е тъй като всички са в отпуск, а тъй като няма специалисти, които да кажат, че би трябвало да похарчим пари, с цел да купуваме ток на двойна цена, иронизира Трайков пред Българска национална телевизия. А Петков продължи с причините по какъв начин Борисов бил " натиснат " и спрял АЕЦ „ Белене ” и даде образец по какъв начин по този начин бил спрян и " Южен поток ”, та в този момент да не печелим от директна такса.
Бившият енергиен министър акцентира и, че площадката на АЕЦ „ Белене ” не е подобаваща – не е била преди 40 години, преди 30, преди 20, преди 10, както и в този момент. Трайков предизвести и, че при реализация на плана, ще натоварим децата и внуците си да заплащат милиарди и милиарди за нуклеарни боклуци.
Припомняме, че планът " Белене " беше обновен при третото ръководство на Бойко Борисов - доскоро над година и с мотив по какъв начин у нас не е по-сеизмично, в сравнение с в Япония. Самият план беше спрян при първото държавно управление на Борисов, а в този момент потегля с главен мотив, че сме платили 620 млн. евро за два реактора от " Атомстройекспорт " и с това сметката за централата е набъбнала до 2-3 милиарда лв., като е по-рантабилно да приключим плана. Според отчет на Българска академия на науките обаче, в случай че " Белене " е по-скъп план от 10,5 милиарда евро, тогава става нерантабилен. А страната зае позиция, че нуклеарната централа би трябвало да стане факт без повече държавно финансиране т.е. на пазарен принцип, което слага и сериозният въпрос за цената на тока. Именно " Росатом " предизвести преди време, че такива планове не стават без държавно присъединяване!
Как Българска академия на науките сама се изобличи с отчета си какъв брой е допустима " Белене " - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР