“SLAPP-делото е делото, което Делян Добрев заведе през юли 2021

...
“SLAPP-делото е делото, което Делян Добрев заведе през юли 2021
Коментари Харесай

Адв. Разбойникова: “Не може политическа партия да заплати услуга на свой партиен член”

“SLAPP-делото е делото, което Делян Добрев заведе през юли 2021 година с изказване, че Илиян Василев е уронил неговите чест и достолепие с две свои изявления на фейсбук страницата си ”. Това разгласи в предаването “Кой приказва ” по Дарик София Разбойникова. Тя е юрист на специалиста Илиян Василев по дело, заведено за клюка против него от депутата и някогашен министър на енергетиката Делян Добрев поради рецензии във фейсбук. Според Василев делото носи белези на дело-шамар, целящо заглушаване на свободата на изложение и, също така, Политическа партия ГЕРБ е плащала със средства от дотацията си на различен собствен народен представител - юристът Рая Назарян да брани ползите на Делян Добрев в съда по това дело.


Пред Дарик юрист София Разбойникова категоризира този случай също като “дело-шамар ”. Тя открои две доказателства за това дело - претенцията на Делян Добрев за 52 хил лева и настояването му енергийния специалист Илиян Василев да бъде наказан за възпиране от оскърбителен дейности.

В тази връзка Делян Добрев е поискал да бъде гарантиран искът му със запор на всички банкови сметки на Илиян Василев до края на делото. То е било извоювано на две инстанции от юрист Разбойникова, която е представлявала специалиста.

“Илиян Василев е упражнявал законосъобразно свободата си на изложение ”, цитира още тя решението на съда. Юристът добави, че в сходство със съда в Страсбург и в България като обществена персона Делян Добрев би трябвало да демонстрира по-голяма толерантност и толеранс към сериозни изказвания по собствен адрес.

След успеха на София Разбойникова на първа инстанция, юристът на ищеца Рая Назарян завежда тъжба. Защитникът на Делян Добрев обаче си служи с непрофесионален език, съгласно Разбойникова, с което е бил оклеветен ответникът. Той обаче не подхваща правосъдни дейности против Рая Назарян.

В продължение на година и 7 месеца всички сметки на енергийния специалист Илиян Василев са били запорирани, разяснява още юристът. В този интервал той е имал право да тегли сума в размер на минималната работна заплата, която е била извънредно незадоволителна, показа още юрист Разбойникова. Тя напомни, че Илиян Василев е спонсорирал с персонални средства сериозното предаване “Алтернативата ” и делото му се е отразило неподходящо.



След сполучливия завършек на делото Илиян Василев се възползвал от опцията да изиска обезщетение за нанесените вреди. Новото дело е било заведено пред Районен съд - Хасково, което сега е настоящо, сподели юрист Разбойникова. На това отсрещната страна в лицето на юрист Рая Назарян претендира за погашение на разноските при отменяне на желае.

“Представя контракт за правна помощ сред политическа партия ГЕРБ, представлявана от Бойко Борисов, и сдружението на Рая Назарян ”, изясни обстановката бранителят на Илиян Василев. В този контракт ясно се схваща, че партия ГЕРБ би трябвало да заплати разноските за представителството на Делян Добрев по делото на Районен съд - Хасково, разяснява Разбойникова. Тя квалифицира това съглашение като нелегално, защото “не може политическа партия да заплати услуга на собствен партиен член ”.

“Адвокатската работа е даване на услуга ”, разяснява още София Разбойникова и изясни, че тази услуга не може да бъде заплащана от политическа партия.

В умозаключение юристът на Илиян Василев отъждестви дейностите на Делян Добрев като “смразяващ резултат върху обществото ”. Тя сподели, че посредством такива каузи обществото научава, че някои хора не подлежат на сериозни изявления като случая с Делян Добрев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР