Слънце над Рилските езера. Идеално време за разходка в Рила

...
Слънце над Рилските езера. Идеално време за разходка в Рила
Коментари Харесай

Багерът на Рилските езера. Кой го закара и какво се прави високо в планината

Слънце над Рилските езера. Идеално време за разходка в Рила и за фотоси. Много от туристите споделят в обществените мрежи свои фрагменти от планината. На някои от тях обаче има екскаватор. Да, екскаватор до Рилските езера. Това провокира отвращение и доста въпроси.

Някои към този момент имат отговор - строят се пътеки, а задачата е туристите да употребяват единствено тях, а не различни направления. Няма екологична оценка, само че има министерско мнение, че планът дава отговор на екологичните правила. Известно е и коя е компанията, която е закарала екскаватор в планината.

Историята бързо стигна и до медиите, евентуално поради зачестилите случаи на застрояване в предпазени местности, което увеличи интереса по тематиката. Само в последния месец станаха известни случаите за градежа на подпорна стена, която наподобява на хотел, на плажа " Алепу " до Созопол, както и строителството на къща в Природен парк Странджа край Синеморец.

Министерството на околната среда и водите заяви, че в региона на Седемте рилски езера се правят " рехабилитационно-възстановителни действия за ограничение на туристопотока ".
Какво прави багерът
Директорът на Национален парк Рила Красимир Андонов изясни в понеделник, че тежката техника е в региона поради стартирането на строителнo-рехабилитационните действия по план „ Устойчиво ръководство на Национален парк „ Рила “ II-ра фаза “. Той описа, че поради дейностите са провеждани „ редица срещи “ със заинтригувани лица и публицисти.

„ По принцип се работи ръчно посредством полагане на огромен и различен тип камък в региона. Багерът се наложи да обработи дребен участък… като цяло е планувано активността да се извърши посредством ръчен труд като материалът се качва от коне и се разстила в региона “, изясни Андонов пред Нова телевизия. Той сподели още, че макар че багерът самичък се е придвижил до региона на езерата, това не е довело до някакво увреждане.
Какво планува планът
Проектът „ Устойчиво ръководство на Национален парк „ Рила “ II-ра фаза “ е на стойност близо 12 млн. лв., от които 10 млн. и 195 хиляди са финансирани посредством Европейския фонд за районно развиване на Европейски Съюз, а останалите близо 1 млн. и 800 хиляди са от бюджета на България по стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “.

Първата копка от плана е направена през септември 2019 година от към този момент някогашния зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, който е в ареста като обвинен по придобилото популярност като „ делото за боклука “.

Присъствието на багера високо в планината е по отношение на обособена част от плана, обвързвана с „ Инженеринг (проектиране и СМР) за рехабилитация/изграждане на уреди “ на стойност 3 млн. и 42 хиляди лв., а реализатор е „ Юнайтед пропърти груп “ ЕООД, представлявана от Иван Сталев.

Предвидените действия са оформяне на пътеки, полагане на каменна настилка, подсилване на ерозиралите места по трасето, създаване на уреди за отводняване, монтаж на дървени мостове и скари, както и монтаж на парапети.

Свободна Европа се свърза със Стефан Кирилов, основен специалист в Дирекция „ Национален парк Рила “. Той удостовери, че положената все още настилка е единствено част от рехабилитационните действия, включени в плана за стабилно ръководство на националния парк. По неговите думи, планът цели също и да ограничи потреблението на различни трасета от туристите, което води до проблеми в региона.
Има ли екологична оценка?
„ Дейностите са по направен, координиран и утвърден абстрактен план “, сподели Кирилов. Той акцентира, че по време на и след края на осъществяването на плана, достъпът до различните направления ще бъде спрян.

На въпрос за това дали има осъществена някаква екологична оценка или Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), Кирилов отговори по следния метод:

„ В самия план има мнение, че дава отговор на екологичното законодателство. Говорим за целия план за всички 10 действия “, сподели Кирилов и посочи, че мнението е обещано от Министерството на околната среда и водите по време на кандидастването на плана.

„ Този абстрактен план е прегледан от всички способени институции. Има координиране “, сподели Кирилов и посочи, че в тази ситуация става въпрос за поддържащи и възстановителни действия на територията на националния парк, чийто възложител и реализатор е самият парк.

„ Извършва се координиране, наложително, което е способ на оценка, че дава отговор на условията по екологичното законодателство “, сподели още той.
„ Важно е какво се прави “
Свободна Европа потърси за коментар еколога Тома Белев, член на „ Асоциация на парковете в България “. По негови думи основният въпрос не е обвързван с техниката на място, а какво в действителност се прави.

„ Обществото, Вие, аз – никой не знае какво тъкмо ще се прави и това за мен е проблем. На второ място там би трябвало да има ограничения, само че не се знае дали тези ограничения, които този инженеринг, която компанията е предложила, е минал съответните процедури по Оценка на въздействието върху околната среда, по екологична оценка “.

Той добави, че по негово мнение, компанията реализатор няма опит в сходни дейности за планиране във високата част на планината.

„ Тя доставя железопътни траверси, тя прави канализация, само че няма опит в сходно планиране “, акцентира Белев.

Според него, макар че в парка работят експерти, които заслужават почитание за работата си, това въпреки всичко, не е мнението на всички експерти.

Той обърна и внимание също, че на пръв взор, по показаните по плана документи, прави усещане, че планът е много безценен. Той въпреки всичко акцентира, че и по тази причина не може да бъде дадена безапелационна оценка поради изчезналата гласност.
Кой извършва плана
Фирмата реализатор на плана „ Юнайтед пропърти груп “ печели план за рехабилитация на туристически пътеки по оперативна стратегия „ Околна среда “ при започване на 2019 година В собствен материал оттогава „ Капитал “ показва, че процедурата протича в много бързи периоди, като до етапа на отварянето на ценовите оферти всички участници без „ Юнайтед пропърти груп “ са отстранени от процедурата, а някои от тях след това апелират решението на възложителя пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В същия текст от изданието акцентират, че „ Юнайтед пропърти груп “ е обвързвана с някогашния народен представител от Движение за права и свободи и общински консултант от ГЕРБ в интервала 2007-2009 година Илия Илиев. Самият той пък беше разследван за търгове на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) и изборни закононарушения. Собственик на сдружението е Христо Янков, който е племенник на Илиев.

Фирмата е основана през 2015 година, а през 2018 година е закупена за 10 хиляди лв. от Янков. Дотогава тя е с доходи от 7.5 млн. лв. и облага от 2.4 млн. лв., а преди е печелила единствено 2 публични поръчки.

След това в границите на година обаче компанията съумява да победи в поръчки на стойност близо 40 млн. лв., главно свързани с ВиК действия.

През август 2019 година компанията печели поръчки за доставка на релси и създаване на укрепително оборудване на обща стойност близо 15 млн. лв. от НКЖИ.

Източник Свободна Европа
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР