Слънце и вятър ще заменят лигнитните въглища в шестата най-голяма

...
Коментари Харесай

Най-голямата въглищна централа в Европа минава на вятър и слънце


Слънце и вятър ще заменят лигнитните въглища в шестата най-голяма електроцентрала в света (снимка: CC0 Public Domain)

Най-голямата въглищна електроцентрала в Европа може да бъде сменена с вятърни и слънчеви генератори с еквивалентна мощ, твърди BNEF. Фондът изследва опцията за еволюционен преход от произвеждане на лигнитни въглища в полската централа Белшато – най-голямото сходно оборудване в Европа и шестата по величина в света – към композиция от възобновими енергийни източници.

В своя най-благоприятен сюжет BNEF предлага 5 GW слънчева сила, 5,7 GW вятърна мощ, 1 GW предпазване и 0,1 GW топлинна мощ. Те биха могли да заменят 80% от генерационния потенциал на Белшато.

BNEF базира своя разбор на локалните метеорологични модели и съществуването на земя. Фондът сочи, че тази композиция ще докара до най-висока икономическа стойност. Изчисленията демонстрират, че в Полша електрическата енергия, създадена от фотоволтаика, е към 50% по-евтина от лигнитните въглища.

„ Анализът на BNEF открива, че най-евтиният електрически микс в Полша може да бъде реализиран, когато вятърът и слънчевата сила съставляват по-голямата част от общото произвеждане, а по-скъпите, гъвкави технологии генерират единствено през няколко часа или дни – тогава, когато вятърната и слънчевата интензивност са ниски “, споделят от компанията.
още по темата
Комбинациятата от слънчева и вятърна сила не е инцидентна. Тя има капацитета да сътвори по-добър общ профил на генериране, в сравнение с всяка технология сама по себе си.

„ Слънчевата и вятърната сила в района постоянно генерират по друго време, като се допълват взаимно “, разяснява Фелисия Аминоф, анализатор на енергийния преход в BNEF и водещ създател на отчета.

Най-голямото предизвикателство за оптималния сюжет във връзка с слънчевата сила е забележителното потребление на земята. За да се конфигурират 5 GW фотоволтаични мощности, земята ще би трябвало да бъде рекултивирана, като се има поради, че лигнитните полета ще бъдат наводнени с вода, откакто добивът завърши.

В сюжета „ лимитирана земя “ BNEF допуска 3,6 GW слънчева мощ, 2,9 GW вятърна сила и 1,5 GW топлинна мощ, които да заменят 80% от общото произвеждане на централата въз основа на равнищата от 2021 година

BNEF счита, че полското произвеждане на лигнитни въглища ще спадне със 75% до 2030 година, като ресурсът евентуално ще се изчерпи към 2036 година Това ще принуди централата да спре, в случай че не премине към други източници на сила.

След 2030 година наред със слънчевите и вятърните системи може да бъде построен и различен ВЕИ потенциал, в това число зелен водород, плаваща слънчева сила или помпено водно предпазване, означават енергийните специалисти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР