Сланината, за която доскоро се говореше, че е вредна, съдържа

...
Сланината, за която доскоро се говореше, че е вредна, съдържа
Коментари Харесай

Как да осоляваме сланина

Сланината, за която до неотдавна се говореше, че е нездравословна, съдържа доста потребни субстанции. Едно от тях е арахидоновата киселина, която е значима за клетъчната и хормоналната интензивност.

Сланината съдържа витамини А, Е и D. Осолената сланина е доста вкусна, изключително през зимните дни, когато след разходка на пресен въздух похапваме тънки резенчета сланинка, която се топи в устата.

Има доста предписания за солене на сланина, като най-лесната е да се поръси сланината със сол, да се натъпче солта във вътрешността с пръсти, да се увие парчето с намаслена хартия и да се остави на студено.

Когато избирате сланина за осоляване, би трябвало да купите първокачествен артикул, защото той ще се подготвя единствено благодарение на сол.

Прясната сланина е мека и еластична, без козина. Кожичката би трябвало да е тънка, мека, жълто-бяла. Самата сланина би трябвало да е снежнобяла или леко да розовее.

 Осолена сланина

Ако натиснете прясната сланина с пръст, ще остане хлътналост, а в случай че натиснете остаряла сланина, вдлъбнатината ще изчезне незабавно.

След като осолите сланината, отрежете малко парче от нея, което съхранявайте в ледник, останалата част съхранявайте във фризер, увито в намаслена хартия и по-късно в целофан.

За да осолите сланина, един кг сланина се измива добре със студена вода и се подсушава. Парчето се поставя в стъклен или емайлиран съд. В него се втриват разнообразни подправки по усет – това може да са дафинов лист, чесън, черен или бял пипер и даже някои по-екзотични подправки.

В обособен съд се кипват литър и половина вода и в нея се разтваря 1 претъпкана чаша сол. Охлажда се и се залива сланината. Оставя се два дни на стайна температура и се прибира в хладилника за още 4 дни. Така приготвена, сланината може да се съхранява и напряко в саламурата.

Сухият метод за осоляване също прави сланината доста вкусна. Сланината не се измива с вода, а се изстъргва от всички страни доста добре с изострен нож.

Парчето се натрива със сол от всички страни. Не би трябвало да се притеснявате, че ще пресолите сланината – в случай че солта е доста, тя просто няма да я поема.

По същия метод може да осолите сланина, авансово нарязана на кубчета. Тогава всяко кубче се осолява. След осоляването сланината се натрива с черен и червен пипер и с нарязан на ситно чесън.

Подготвена по този метод, сланината се завива в намаслена хартия и се оставя във фризера. След една седмица сланината може да се употребява.

Разгледайте още тези предписания за подготвяне на домашна сланина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР