Слънчевите и вятърни електроцентрали, разположени в пустинята Сахара в Северна

...
Слънчевите и вятърни електроцентрали, разположени в пустинята Сахара в Северна
Коментари Харесай

Как Сахара може да осигури енергия за целия свят

Слънчевите и вятърни електроцентрали, ситуирани в пустинята Сахара в Северна Африка и разчитащи само на съществуващи технологии, могат да създават задоволително електрическа енергия, с цел да отговорят на потребностите на целия свят. Това количество електрическа енергия е към 21 тераватчаса, написа money.bg.

Като в допълнение преимущество тези ВЕИ централи ще усилят и количеството на преваляванията в сухия регион на Сахел, като по този метод забавят непрекъснатото нахлуване на пустинята на юг. 

До това умозаключение учените са пристигнали благодарение на суперкомпютрите, написа OilPrice.com. Екипи от университетите в Мериленд и Илинойс са провели изследването, отчасти финансирано от китайски държавни организации. Резултатите бяха оповестени в списанието Science по-рано този месец. 

Трудностите, с изключение на естествено мащаба на финансирането, ще бъдат свързани с практическото създаване на оборудванията. Големите строителни планове в места с неподходящ климат съвсем постоянно съставляват проблем. 

Германският консорциум DESERTEC през 2009 година предложи план за създаване на система от слънчеви електроцентрали в Сахара въз основа на разработки от 80-те години на предишния век. Въз основа на своите изследвания консорциумът показа обещаващи финансови прогнози. Неговите акционери бяха най-големите средиземноморски инфраструктурни и електроенергийни компании, както State Grid Corporation of China. Но към пролетта на 2013 година обаче планът се смяташе за непосредствен до неуспеха. 

По принцип плановете за вятърна и слънчева сила могат да доведат до " непредвидени последствия " за околната среда, споделиха откривателите от Илинойс и Мериленд. В случая на Сахара обаче следствията под формата на повече превалявания може да бъдат потребни. 

Авторите на проучването обаче не засягат редица проблеми: обществени, политически, бизнес и софтуерни. Изграждането на слънчеви и вятърни електроцентрали в пустинята Сахара, а по-късно и доставката на електрическа енергия на тези, които се нуждаят от нея, е комплицирана задача и огромно предизвикателство. 

Не е ясно, ще могат ли релативно дребни европейски и американски енергийни компании да се оправят с проблемите на подобен великански план. Или разработчиците на Сахарския план, в случай че несъмнено има такива, ще го предложат на китайците като част от тяхната амбициозна самодейност " Един пояс - веднъж ". От политическа позиция Китай не крие интереса си към Африка.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР