Слънчевата енергия е на път да се превърне в доминиращия

...
Слънчевата енергия е на път да се превърне в доминиращия
Коментари Харесай

Проучване: Слънчевата енергия ще доминира в електрическите мрежи до 2050 г.

Слънчевата сила е на път да се трансформира в преобладаващия енергиен източник в света до 2050 година, надминавайки даже изкопаемите горива, съгласно ново изследване, оповестено в списание " Nature Communications ".


Изследователи от Обединеното кралство споделят, че политика за слънчевата сила и нейната намаляваща цена може да тлясне слънчевата сила до „ повратна точка “, която я нарежда в „ преобладаваща роля на международните пазари на електрическа енергия “ в бъдеще – наклонност, която съгласно тях евентуално ще продължи даже без спомагателни про-слънчеви политики.

Изследователите са употребявали модел за прогнозиране на енергийните източници до 2060 година, разглеждайки 22 типа сила, вариращи от нуклеарна сила до природен газ. Данните са събрани от целия свят.

Находката им? Слънчевата сила верятно ще бъде преобладаващият източник, съставляващ повече от 50% от генерираната сила в 72 на 100 от симулираните сюжети.

„ В момента имаме система, доминирана от изкопаеми горива, и без спомагателни политики стигаме до положение, което е доминирано най-вече от слънчева сила “, сподели за " Блумбърг " преподавателят от Университета на Ексетър и водещият създател на проучването Фемке Найсе.

Облачна прогноза

Въпреки това, не всичко е ясно за света, който към този момент изпитва влощаващото се влияние на световното стопляне.

Изследователите повдигат няколко въпроса, които могат да повлияят на по-широката употребва на слънчева сила. Едно от тях е въздействието на слънчевия режим върху стабилността на мрежата. Слънчевата сила е непостоянна, защото не всеки ден ще бъде безоблачен. Изследователите споделят, че този проблем може да бъде омекотен посредством прибавяне на други възобновими енергийни източници, по-добро предпазване на акумулатори и изцяло надграждане на електрическата инфраструктура в света.

Други фактори, които съгласно тях биха могли да попречват увеличението на използването на слънчева сила, са съществуването на финансиране за тези планове в разрастващите се страни, политическите последствия от загубата на работни места в бранша на изкопаемите горива и проблемите с веригата за доставки на първични материали. Слънчевите панели са формирани от полимер, стъкло и разнообразни метали, някои от които би трябвало да се добиват при неприятни условия на труд в страни като Демократична република Конго.

Ако обаче успеем да преодолеем тези провокации, може да има ярко бъдеще в слънчевата сила - на ниска цена източник на сила, който, въпреки и да не е съвършено решение, има доста по-малко дефекти от изкопаемите горива. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР