Слънчевата енергетика за година е нараснала с рекордните 98 ГВт.

...
Слънчевата енергетика за година е нараснала с рекордните 98 ГВт.
Коментари Харесай

Ръст от 98 ГВт на слънчевата енергетика и увеличение от над 200 млрд. долара на инвестициите във ВЕИ отчита UNEP и BNEF


Слънчевата енергетика за година е повишена с рекордните 98 ГВт. Това излиза наяве от отчета, направен от Програмата на Организация на обединените нации по околна среда (UNEP) и компанията Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Според оповестеният отчет за вложения във възобновима енергетика през 2017 година това е доста повече от нарастването, при които и да са други енергийни мощности. Според отчетът, 2017 година е осмата поред, в която световните вложения във възобновими енергийни източници (ВЕИ) са надхвърлили 200 милиарда $. Общо вложенията от 2004 година насам са 2,9 трилиона $ в източниците за зелена сила.

Като цяло максимален вложител във ВЕИ е Китай с рекордните 126,6 милиарда $, което е растеж с 31 % по отношение на 2016 година
Доминираща измежду другите ВЕИ източници е слънчевата енергетика.

http://www.ren21.net/gsr-2017/

Инвестициите в слънчевата енергетика като сума са достигнали до 160,8 милиарда $, което е с 18 % от 2006 година Това единствено по себе си значи 57% от всички вложения във ВЕИ през 2017 година, като се изключи хидроенергетиката и надвишава вложенията във въглищни и газови мощности (103 ГВт). Ако се добави към последните и вложенията в „ мирния атом “ (42 милиарда $ ) и електроенергетиката, работеща с нефтопродукти, въпреки всичко ще се окаже, че вложенията в слънчевата енергетика през 2017 година са били над тази сума.

Според показаната графика, главните вложения в електроенергетиката през днешния ден са ориентирани към слънчевите е вятърни мощности.
Общият размер на вложения във възобновимите източници на сила за година са били от порядъка на 279,8 милиарда $ (без огромната хидроенергетика).Големи вложители във ВЕИ като и при предходните години са Китай със 126,6 милиарда $, от които две трети са ориентирани към слънчевата енергетика. През предходната година страната добави към мощностите си 53 ГВт и с бързи темпове изпреварва всички останали страни по вложения във ВЕИ като цяло.

Значително нарастват и вложенията във ВЕИ през 2017 година в Австралия – със 147 % до 8,5 милиарда $, Мексико – с 810 % до 6 милиарда $ и Швеция – 127 % до 3,7 милиарда $. Извън десетката от водещите страни би трябвало да се означи растежът на ВЕИ в Египет, където вложенията скачат 6 пъти до 2,6 милиарда $.

За сметка на това, на старите пазари за ВЕИ като Англия, Германия и Япония има спад на вложенията. Частично това е обвързвано с смяната на регулирането в частност във Англия и въпреки това – с понижението на обособени финансови разноски, което дава опция за строителство на нови мощности при предходното равнище на разноски.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР