Слънчев бряг. По международни прогнози се очакват 40 процента ръст

...
Слънчев бряг. По международни прогнози се очакват 40 процента ръст
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: Прогнозират 40% ръст в туризма в страната за следващите 10 години

Слънчев бряг. По интернационалните прогнози се чакат 40 % растеж в туристическия бранш на България през идващите 10 години. Това е голям капацитет, чието осъществяване зависи напълно от взаимните старания на всички нас – институции, бизнес, локална власт. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на панела „ Възможности за вложения в България “, който се организира в границите на Международната конференция за устойчиви вложения в туризма в Слънчев бряг, оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма . Модератор на полемиката беше журналистът от BBC Раджан Датар.
„ В България има доста положителни условия за бизнес и аутсорсинг, изключително в туризма ", акцентира министър Ангелкова. Тя напомни, че у нас е основан най-благоприятният данъчен режим в Европа. Ставката на корпоративния налог е 10% - най-ниската в Европейски Съюз. Данъкът върху приходите на физическите лица е закрепен на 10%. На индустрията в области с висока безработица данъчната ставка е 0%, а за огромните вложения са въведени законови насърчения, уточни още тя и посочи приноса на държавното управление на премиера Борисов за преобразяване на бранша в народен приоритет.
„ Туризмът дружно със сродните промишлености образува към 12% от Брутният вътрешен продукт на страната ни и почти 11% от цялата претовареност. Важно е да има добра среда за бизнеса при съблюдаване на българското и европейското законодателство на 100% ", уточни министърът. Тя обърна внимание върху поредните старания на екипа ѝ за понижаване на административната тежест за бизнеса и жителите с редица законодателни начинания.
В разискванията се включиха представители на водещи туристически и строителни компании, курорти, браншови организации.
В изявлението си Константин Бояджиев, изпълнителен шеф на „ Галакси инвестмънт груп ”, означи, че откогато съществува независимо Министерство на туризма непрекъснато се облекчава тежестта за бизнеса. „ Работим доста добре с министерството. Българският „ ИнтерКонтинентал “ отвори в София единствено преди 2 години, а през днешния ден към този момент е на второ място като резултати в групата за Европа и ние се гордеем с това. Струва се да се влага в туризма на България ", сподели той.
Министърът Ангелкова удостовери, че електронните услуги, предлагани от ведомството като обединен портал от 2018 година, обезпечават 24/7 режим на административно обслужване от всяка точка на света в границите на 3 минути.
Представителите на бизнеса потвърдиха също огромния капацитет за вложения в балнео- и СПА курортите и в оползотворяването на минералните извори – освен в най-посещаваните курортни зони, само че и в по-малките обитаеми места, които с изключение на тези естествени дадености имат и доста културно-исторически забележителности.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР