Сланата ще убие и чушките, и доматите, предупреди Валери Велев

...
Сланата ще убие и чушките, и доматите, предупреди Валери Велев
Коментари Харесай

Експерт алармира: Задава се драстично поскъпване на зеленчуците

Сланата ще убие и чушките, и доматите, предизвести Валери Велев от Националния съюз на градинарите в България пред "Труд ".
Той сигнализира, че има недостиг на продукцията от чушки тази година, която е с 60% по-малко по отношение на 2017 година "С 40% по-малко площи със зеленчука са засадени тази година, а 20% от продукцията беше наранена от дъждовете и градушките ", разяснява Велев. По думите му секторът страда от неналичието на работна ръка, защото при чушките няма по какъв начин да се механизира всичко, те се берат и обработват на ръка, а това оскъпява производството им. Има и проблем със дотациите на тези земеделци, което прави развъждането на чушки в страната ни нерентабилно.
Зелето и салатата ще оцелеят след сланата, само че другите зеленчуци – няма ", добави той. Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите тържища и борси (ДКСБТ) за миналата седмица домашната лютеница ни излиза с 30% по-скъпо тази есен по отношение на предходната.
Цената на чушките на едро се е повишила с 30%, като стойностите им на пазара тази седмица беше 1,23 и 1,45 лева за кг на едро. На дребно цената не пада под 1,70 лева, даже на тържищата в по-големите градове. В съпоставяне през миналата година цените са били надлежно 0,94 и 1,18 лева за кг на едро.
Междувременно и оранжерийните и вносните домати нарастват през тази седмица с 8,6 и 11% до 2,28 и 1,60 лева за кг на едро.
В съпоставяне с 2017 година цените са били с 32% по-ниски – по към 1,55 лева за кг.
В сезона на зимнината корнишоните държат цена от 1,35 лева за кг на едро или с 14 стотинки по-скъпо за кг, по отношение на 2017 година Цената на зелето се е повишила с 4,5% на седмична база в края на септември до 0,70 лева за кг на едро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР