Слагат край на схемите с продажби на имоти, които имат

...
Слагат край на схемите с продажби на имоти, които имат
Коментари Харесай

Предложение: Ателиетата да са със статут на жилища

Слагат завършек на схемите с продажби на парцели, които имат статут на по документи, само че в тях се живее. Това ще стане с промени в Закона за устройство на територията, импортирани сред двете четения от депутати от ГЕРБ отпред с Александър Ненков, съобщи. Според новите текстове ателиетата би трябвало да са със статут на жилище и да дават отговор на всички условия за такива.
Сега покупката на ателие е примамлива с по-ниската цена, в сравнение с тази на жилищата, защото, с цел да бъде един парцел жилище, той би трябвало да дава отговор на редица условия, измежду които да има независим вход, минимум едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна. Имотът би трябвало да разполага и със складово помещение, което може да бъде и отвън него - килер, гараж или мазе. Допустимо е пространствата да бъдат пространствено свързани, като се изключи тоалетни и бани, гласи в този момент настоящият закон. Освен това жилището не би трябвало да бъде напълно със северно ревю.
 Експерти: Всяко второ жилище в България е пренаселено Експерти: Всяко второ жилище в България е пренаселено
Расте броят на необитаемите жилища в България. В същото време всяко второ жилище у нас е пренаселено. Това стана ясно на семи...
На процедура сега множеството парцели, които не покриват условията за жилища, се продават като ателиета, защото условието за тях е само да имат хигиеничен възел. Това е и повода в новото строителство да има толкоз доста ателиета, а до 2017 година за тях не се изискваше да има и опция за покупка на гараж или паркомясто, каквото за жилищата е наложително.
При покупката на ателие обаче има и редица особености, които са за сметка на по-ниската цена. Ползвателите не могат да желаят облекчения при заплащането на налог здания, каквито има за притежателите на главно жилище, защото парцелът се води за нежилищни потребности и не може да се заявява като главен за живеене. В някои общини се дължи и по-висока годишна такса боклук, заплащат се и по-високи сметки за ток, защото клиентите се водят небитови и затова употребяват индустриален ток. Живеещите в ателие нямат право и на регистрация на адреса, само че получават административна такава. Освен това нямат и отбраната от наложително взимане от правосъден реализатор, каквито имат длъжниците, които имат единствено едно жилище, което им се води главно. В настоящото законодателство не съществува и легална формулировка за “ателие ”, а преди година Столична община изиска законовата корекция, с която да отпадне имотният статут “ателие ”, а някои от претекстовете за това бяха неналичието на опция за адресна регистрация, което основава проблеми при записването на децата в учебни заведения и детски градини, както и се основават проблеми с неналичието тук-там за паркиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР