Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два

...
Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Слагаме край на възможността за ТЕЛК заради шипове в гърба и два избити зъба

Слагаме завършек на опцията с шипове в гърба и два избити зъба да се взима неработоспособност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има заболели с епилепсия или със болести на горните дихателни пътища.
Това сподели вицепремиерът Валери Симеонов след края на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), който разиска промени в наредбата за здравната експертиза и правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравна експертиза. Точката за промени в Кодекса за общественото обезпечаване беше отсрочена, защото вносителят отсъстваше от залата, съобщи БГНЕС.
„ По първа точка обсъдихме плюсовете и минусите, както и възможните опасности от въвеждането на тази нормативна уредба, бих споделил революционна по своя темперамент. Тя внася съществени промени в системата за оценка на здравната експертиза. Имаме единодушие за внасянето в Министерски съвет на въпросните документи от КРИБ и КНСБ като работодателски организации. Останалите сътрудници не получихме еднопосочна поддръжка “, разяснява вицепремиерът.
Симеонов изясни, че механизмът, по който ще се прави здравната експертиза ще отсява всички случаи, при които има натрупвания от маловажни болести, които водят до нереално висок % на инвалидизиране. Той подчертава, че хората към този момент няма да бъдат обслужвани от едни и същи лекари в комисиите на ТЕЛК, които работят от десетилетия в тях и са подложени на корупционен напън, а ще се вкара ротационния принцип на образуването на лекарските комисии и по този начин опцията за корупционни практики ще бъдат мощно лимитирани.
„ Тези две тематики са доста мощно публично чувствителни. Хората с увреждания, които все още са им присъдени някакви права рискуват да изгубят тези права или те да бъдат редуцирани. Според мен тази промяна трябваше да се случи по различен метод и първата стъпка трябваше да бъде установяването на „ подправените ТЕЛК-ове “, тъй като не знаем дали НЕЛК ще е в положение да ревизира по медицински път, а освен по документи решенията на предходните комисии, съобщи Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа “.
За нас хората, които имат някакви права, не би трябвало да ги изгубят. Настояваме да се запазят заплащанията такива каквито са.
Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов съобщи, че на този стадий се въздържат от поддръжка и изиска да получи отговори на няколко въпроса, засягащи лекуването посредством рехабилитация, определянето на работоспособността и % на неработоспособност, както дали НЕЛК ще може да правят свои проучвания, с които да потвърдят или отхвърлят диагнозата в ТЕЛК-овете.
„ Важен миг е и оценката на % на инвалидизиране. Там където имаме 80%, само че има съпътстващи болести от тях може до 20% да се сумира върху главното заболяване, т.е. да стане 100% неработоспособността. Беше ни даден образец, че в случай че главното заболяване е паднало под 80%, само че има повреден орган, ще се взима тази увреда, а не от главното заболяване “, акцентира Кокалов.
След като КНСБ получиха отговори на въпросите си те поддържаха предложенията.
Димитър Бранков от Българската стопанска камара съобщи, че е очаквал доста по-радикален метод при смяна на здравната експертиза.
„ Това е подбудено от мащаба на казуса, с който се сблъскваме повече от 20 години. По тази причина и в нашето мнение настояваме неотложно да бъде възприета интернационалната подредба на функционалността, уврежданията и здравето на СЗО както е направено в редица други страни. Не е целесъобразно да се бави нейното приемане. Години наред не се ползва и оценка на риска, което разрешава в редица села да има едно и също заболяване, покриващо 70-80% от популацията. Това повече не може да се търпи “, беше безапелационен Бранков.
Вицепремиерът Симеонов съобщи, че три дни след обявяване на Наредбата и Правилника НЕЛК би трябвало неотложно да стартират инспектиране на издадените досега решения от ТЕЛК. А Димитър Манолов от КТ „ Подкрепа “ настоя да се направи карта с обитаемоте места и да се види къде тъкмо има струпване на заболели от една и съща болест и НЕЛК да не ревизира единствено документите, тъй като по негови думи те ще са изпипани, а и да извършат медицински прегледи.
Валери Симеонов разяснява и думите на Българска социалистическа партия, които се оповестиха срещу изгонването на омбудсмана Мая Манолова от съвещанието на тристранката.
„ Това е подправена вест. Никой не е гонил Мая Манолова. Кой съм аз да изгоня омбудсмана на България. Чисто и просто приложих правилника при цялостната поддръжка на всички участници и членове на Тристранния съвет “, съобщи Симеонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР