Сладкият пелин е известен отдавна с лечебните си свойства. Според

...
Сладкият пелин е известен отдавна с лечебните си свойства. Според
Коментари Харесай

Сладък пелин и кафе помагат при Covid-19?

Сладкият пелин е прочут от дълго време с лечебните си свойства. Според немски учени, билката оказва помощ и при Covid-19. Поне това сочат резултатите от проби, извършени в лаборатории. Сега стартират и клиничните проучвания. Вижте в:

Едногодишният пелин, именуван още сладостен пелин (Artemisia annua), е прочут от дълго време с лечебните си свойства. Вече от над 20 години дестилат от билката се употребява за производството на лекарство против малария. Става дума за съставката артемизинин. Твърди се, че сладкият пелин оказва помощ и при лекуването на хора, заболели от рак.

Екстракт от сладостен пелин и кафе

Сега учени от института " Макс Планк " в Потсдам и химикът Кери Гилмор са изследвали свойствата на сладкия пелин в борбата против Covid-19. В изследването са взели участие и вирусолози от Свободния университет в Берлин.

Целта на учените е била да разберат дали и по какъв начин екстракти от сладкия пелин - чист артемизинин, сходни деривати или разнообразни смеси - работят против ковид.

Резултатите изненадват учените: екстракти от сладкия пелин действително се оказват активни против SARS-CoV-2. При листата на сладкия пелин най-силната антивирусна интензивност е отчетена при тинктура с безспорен етанол или дестилирана вода.
Тази антивирусна интензивност на екстракта се оказва още по-силна при прибавяне на кафе.

" Бях сюрпризиран, че тинктурите с артемизинин функционират много по-добре от чистите деривати, както и от обстоятелството, че прибавянето на кафе покачва интензивността ", споделя Клаус Остерридер, професор по вирусология в Свободния университет в Берлин. Именно той е провеждал тестванията по интензивността на съставката артемизинин против Covid-19.

Артемизинин - открит през 1972

Още от края на месец април в Мадагаскар приказват за напитка знамение, която сякаш пособия при лекуването на Covid-19. Растителната примес се продава под името " Covid Organics "  - освен в Мадагаскар. Напитката също съдържа екстракти от растението сладостен пелин. Все още обаче няма научни доказателства за действието ѝ. Затова и Световната здравна организация предизвестява да не се приема като средство против ковид.

Артемизининът е главната съставна част на комбинираната терапия против малария, при която са отчетени само малко или даже никакви странични въздействия. Всяка година милиони възрастни и деца, заболели от малария, биват лекувани с препарата.

Активната съставна част артемизинин е открита при добиване от сладкия пелин през 1972 година от китайската химичка и фармацевтка Ту Йоуйоу. През 2015 година тя получава Нобеловата награда за медицина.

В медицинския център на университета в Кентъки в този момент стартират клинични проучвания на чайове и кафе, съдържащи сладостен пелин. Същевременно се организират и клинични проучвания на различен дериват на сладкия пелин - артесунат, също използван за лекуване на малария.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР