Слабостта и страхът съблазняват агресорите, които обикновено търсят лесни жертви.

...
Слабостта и страхът съблазняват агресорите, които обикновено търсят лесни жертви.
Коментари Харесай

България ще дава оръжия на Украйна. Защо това е правилно.


Слабостта и страхът съблазняват агресорите, които нормално търсят лесни жертви. Затова решението на България да дава военна помощ на Украйна е вярно, счита Петър Чолаков.

, 48-ото Народно събрание успешно взе своя изправителен изпит и извърши своя дълг. бе нападната от Русия, тъй като дръзна да мисли и работи като суверенна страна, която, на инат на имперското надменност на Кремъл, потърси място в Европейски Съюз и НАТО, от които част е и. Като член на тези фамилии,.

През май 47-то Народно събрание се престраши само да разреши, гласувайки предлагането на Политическа партия, да ремонтираме украинска военна техника, както и да изпратим каски и бронежилетки за Киев. Предложението на Демократична България за военна помощ бе подкрепено единствено от депутати от ГЕРБ.
Редакцията предлага
Без оръжие в ръцете ще умрем, само че пък предпазени - така, не без подигравка, Дмитро Кулеба, външният министър на Украйна, разяснява тогава " половинчатата "  българска поддръжка.

Що за неутралитет е това, господин Костадинов?

До момента Киев не е желал ремонт на военна техника. За сметка на това преди дни, в което молят за военна помощ против съветския войнишки ботуш. Писмото опровергава изказванията на нашите кремълски " патриоти ", съгласно които българите в Украйна били подложени на терор от Киев. Апелът на сънародниците демонстрира за какво българският " неутралитет ", който сякаш проповядват от Българска социалистическа партия и " Възраждане "  няма нищо общо с родолюбието.

Днес от групировката на Петков заемат по-твърда позиция в поддръжка на Киев. Движение за права и свободи облякоха най-евроатлантическите си костюми. Дори " новаците "  от " Български напредък "  на Стефан Янев дадоха нерешителен знак, че могат да се откажат от шпагата сред Брюксел и Москва.

Президентът Радев, назначеният от него длъжностен кабинет, Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които са срещу решението на Народно събрание за военна помощ, обаче не престават да опаковат малодушието си като " апел към трезво мислене " - " в името на неутралитета "  и " против войнолюбците ".

За какъв " неутралитет "  обаче говорите, господин Костадинов, когато на митингите Ви съвсем без изключение има съветски флагове, някои дори по-големи, по-импозантни от българските?

Ами Вашият " неутралитет ", г-жо Нинова? Защо са тези " трикове "? Бъдете почтена към своите гласоподаватели. Публична загадка, е че българските оръжия доближиха до Киев до момента в който бяхте вицепремиер в кабинета " Петков ".

Президентът Радев и тези, които мислят като него, считат, че изпращайки оръжие за Украйна, България се излага на риск.

Не, България не се излага на риск

Аз настоявам тъкмо противоположното: решението на Народно събрание с нищо няма да увеличи риска за страната ни. Повтарям: нашето оръжие към този момент е на сцената на бойните дейности. Решението на Народно събрание е закъсняло. То е условност, въпреки и с голямо, символно значение. С него отговаряме на апела на Европейския парламент от началото на октомври да заемем ясна позиция по отношение на съветската инвазия.

Като натовска страна, ние от дълго време сме на мушката на Москва, нищо че оттова публично ни оповестиха за  " противник "  едва преди няколко месеца.

ГРУ не е спирало да работи на българска територия. За това приказват финансираните от Москва политически планове, петоколонниците и четирихилядниците, които се радваха на енергийната взаимозависимост на България от. Ами данните, че съветски сътрудници са застрашавали живота на български жители (случаят " Гебрев " )? Ами хакерските офанзиви, дирижирани от Москва (при последната, през октомври, цел бяха 14 уеб страницата на министерства, организации и др.)?

Нима съветският президент Путин приведе доказателства, когато замеси страната ни във гърмежа на кримския мост? Впоследствие Кремъл смени " тезата си ", само че опрощение, несъмнено, не последва.

На фона на ясното " отношение ", което Русия показва по отношение на България, не мисля, че с решението на Народното събрание рискът за страната ни се покачва. Точно противоположното. Слабостта и страхливостта съблазняват агресорите, които нормално търсят лесни жертви. Твърдостта на убежденията и силата на характера обезкуражават побойниците.

Петър Чолаков

Важно е също, че в т. 3 от решението военната помощ за Украйна се обвързва с модернизацията на българската войска. Правителството би трябвало, в период от 1 месец, да организира договаряния с сътрудниците в НАТО и Европейски Съюз за намиране на " заместващи качества ", като по този начин се форсира освобождението от остарялото руско въоръжение.

Съдейки по изявленията на военния министър Димитър Стоянов, не е изключено обаче служебният кабинет " Донев "  да се опита да осуети под някакъв претекст изпълнението на решението на Народното събрание. Това би задълбочило политическата рецесия и би основало рисков казус.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР