Слабите действия на надзора у нас са позволили на нестабилната

...
Слабите действия на надзора у нас са позволили на нестабилната
Коментари Харесай

Манолова обвини КФН в слаб контрол при срива на Олимпик

Слабите дейности на надзора у нас са разрешили на нестабилната кипърска компания „ Олимпик ” да стане един от главните застрахователи в България, а поради дефекти в законодателството стотиците хиляди нейни клиенти с „ Гражданска отговорност ” се постанова да заплащат наново след банкрута на компанията и тук би трябвало да пристигна намесата на депутатите. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова в утринния блок на бТВ.

Тя означи, че точно на българските жители са 16-те милиона лв., импортирани от „ Олимпик ” в Обезпечителния фонд, който би следвало да подсигурява вноските при неплатежоспособност на застрахователя. В същото време, обаче, съгласно Кодекса на застраховането у нас не се планува погашение на компенсации при банкрут на непозната компания, която няма лиценз у нас и оперира в изискванията на т.нар право на определяне.

„ В тази си част българското законодателство е незаслужено ”, счита Манолова.

Според нея в тази обстановка е обикновено парите да бъдат върнати от българския фонд, а той по-късно да си ги търси от кипърския. В противоположен случай структурата в островната страна може да откаже да заплаща на клиентите на „ Олимпик ” с претекста, че те не са внасяли вноските си там.

Манолова беше безапелационна, че Комисията за финансов контрол е била длъжна да следи работата на застрахователя у нас и при индикации за проблеми неотложно да осведоми сътрудниците си в Кипър, с цел да вземат ограничения – нещо, което към този момент се е случвало с българска компания, работеща другаде в Европа.

„ На КФН би следвало да й направи усещане, че застраховките са по-евтини. През последните години сдружението е обявявало загуба, а в това време е предложило най-евтините застраховки с най-големите комисионни за застрахователните брокери ”, означи омбудсманът.

Според нея не по-малък проблем са делата, които се постанова да водят с „ Олимпик ” тези, които са били пострадали от дейностите на водачи, застраховани там. Компанията с години бави заплащанията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР