Скупщината в Белград гласува новото сръбско правителство с премиер Ана

...
Скупщината в Белград гласува новото сръбско правителство с премиер Ана
Коментари Харесай

Сърбия се сдоби с ново правителство, оглавено от Ана Бърнабич

Скупщината в Белград гласоподава новото сръбско държавно управление с министър председател Ана Бърнабич, на която това е трети мандат, съобщи " Данас ". Премиерът и министрите поставиха клетва в сряда. В кабинета влизат представители на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, на Социалистическата партия и на други съдружни сътрудници.

В поддръжка на новото държавно управление гласоподаваха 157 от присъстващите 225 депутати, срещу - 68, въздържали се няма. То е формирано от 28 министри, трима от които са без портфейли. Опозицията, която гласоподава срещу, съобщи, че кабинетът е прекомерно огромен и безценен.

Министър на защитата е Милош Вучевич, министър на финансите - Синиша Мали, министър за европейска интеграция - Таня Мишчевич, министър на вътрешните работи - Братислав Гашич.

Изборът на новото сръбско държавно управление идва съвсем седем месеца след изборите през април , отбелязва организация Ройтерс.

В речта си след полагане на клетва Бърнабич съобщи, че Сърбия би трябвало да се нарежда вярно и да резервира стабилността си.

Премиерката посочи, че страната продължава по европейския си път. В същото време обаче Белград желае и неселективно ценене на интернационалното право, уточни тя. Основна задания на предходното държавно управление беше опазването на здравето, в този момент това е енергетиката , съобщи Бърнабич.

Правителството възнамерява да влага 12 милиарда евро в енергийни планове, в това число нефтопроводи и газопроводи и да усили потенциала за произвеждане на електрическа енергия. Бърнабич уточни довършването на интерконектора с България като опция Белград да внася полутечен газ от терминалите в Гърция .

Тя сподели още, че Европейският съюз е " стратегическата дестинация " на страната.

Сърбия осъди нахлуването на Русия в Украйна в Организация на обединените нации, само че отхвърли да се причисли към глобите против Москва, макар че Европейски Съюз я прикани да го направи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР