Скупщината на Косово гласува недоверие на правителството на Курти. След

...
Скупщината на Косово гласува недоверие на правителството на Курти. След
Коментари Харесай

Правителството на Косово бе свалено

Скупщината на Косово гласоподава съмнение на държавното управление на Курти. След повече от 11 часа разисквания довечера бе гласувано съмнение в държавното управление на Косово, водено от Албин Курти, с 82 гласа „ за “, 32 „ срещу “ и един въздържал се.

Предложението за съмнение бе импортирано от Демократичния съюз на Косово, който бе съдружен сътрудник в държавното управление.

Искането прикани за събаряне на държавното управление по два въпроса: унищожаване на стопроцентовия налог върху артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина без въвеждане на „ взаимен “ и хипотетично утежняване на връзките със Съединени американски щати, както и за отстраняването на Агим Велиу от поста министър на вътрешните работи.

Премиерът Курти отхвърли това като причина за свалянето на държавното управление и акцентира, че настояването е резултат от „ готово съглашение сред Косово и Сърбия за замяна на територии “.

„ За да се реализира този пазарлък на президентите, е належащо свалянето на държавното управление. Този пазарлък с държавното управление, което управлявам, е неосъществим. Той (Хашим Тачи) се опита да разгласи изключително състояние, за какво не го разгласи? Той отиде в Белия дом, с цел да реализира съглашение, за какво не го реализира? “, сподели Курти.

„ Целта е да си тръгне това държавно управление. Убеден съм, че има подготвена договорка и това самият той на процедура го удостовери. Срещнах се с президента, не се договорихме, разговаряхме два часа. Той ми повтори три пъти: „ вдигнете митата, министър-председател, и вие и аз отиваме във Вашингтон дружно, сключваме контракта дружно. Нека махнем Сърбия от главата си един път вечно “. Тези покупко-продажби са нездравословни и няма да съм част от тях “, сподели Курти.

„ Не скърбя за това държавно управление, нито за себе си. Съжалявам хората, жителите, за това съмнение. На първо място, това оставя хората без тяхното ръководство, без държавното управление, за което са дали своят вот. Второ, то оставя страната без реформаторско държавно управление, за което никой не се съмнява, че се бори с корупцията. И трето, вие желаете да оставите хората без държавно управление в разгара на разпространяването на ковид в най-важната седмица от нашето справяне с него, което е образец за страните в района “, заключи Курти. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР