Скулптурата Викът на украинската майка, която вчера беше показана в

...
Скулптурата Викът на украинската майка, която вчера беше показана в
Коментари Харесай

Авторът на скулптурата Викът на украинската майка с първи думи

Скулптурата " Викът на украинската майка ", която през вчерашния ден беше показана в Княжеската градина в София против Паметника на руската войска, провокира голям брой спорни мнения и упреци, че е основана преди войната в Украйна.

Скулпторът Неделчо Костадинов отговори на упреците, че творбата му е остаряла и е още отпреди войната в Украйна с уточнението, че той е създател и той взема решение по кое време едно произведение е приключено. Скулптурът разясни, че тя е отлята от метал за първи път преди две седмици.

" Това не е поръчкова работа. Правил съм я за лично наслаждение, във връзка на всякаква война и принуждение. Кръстихме я " украинска майка ", само че това е единствено име. Това значи, че всички изстрадали хора могат да са съпричастни с нея ", изясни създателят пред Българска национална телевизия.

Неделчо Костадинов отхвърли, че украински бежанци отрицателно са приели творбата му и даже даде образец с две украинки, които през вчерашния ден мощно разчувствани са погалили статуята. А естетиката ѝ разяснява по този начин.

" Тя би трябвало да има душа, би трябвало да има смисъл от нея. Не мога да върша статуя, която да е " ей по този начин ". Тя е грозна за някой, само че за мен тя ми е дете и е красива ", съобщи Неделчо Костадинов.



Че статуята е красива и изразителна беше подкрепено и от двамата режисьори - Георги Стоев и Христо Илиев, които проведоха вчерашната демонстрация в столицата, където беше показана " украинската майка ".

Скулптурът е прибрал още нощес статуята, с цел да я защищити от вандали. А и концепцията е било единствено да я покаже и да види реакцията на хората. Ако откри спонсори, в бъдеще е подготвен да я направи висока два-три метра и тогава да бъде инсталирана против паметника на Съветската войска.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР