Скулптурата от 1986 г. Заек на американският популярен творец Джеф

...
Скулптурата от 1986 г. Заек на американският популярен творец Джеф
Коментари Харесай

Скулптурата "Заек" на Джеф Кунс би рекорда за най-скъпа творба от жив автор

Скулптурата от 1986 година " Заек " на американският известен създател Джеф Кунс бе продадена на търг в Ню Йорк за 91,1 млн. $, с което сложи връх и се трансформира в най-скъпата творба от жив създател, съобщи " Ройтерс ".

Закачливата фигура от неръждаема стомана, висока 104 см, е посочена за една от най-значимите произведения в изкуството на XX век.. Тя бе продадена за повече от 20 млн. $ над предварителната й оценка. Самоличността на купувачите не е разкрита.

Лъскавият голям заек без лице, който е захапал морков, е вторият в серия от три, основани от Кунс през 1986 година

От аукционна куъща " Кристис " оповестиха, че това трансформира Кунс в най-скъпия жив създател, задминавайки върха, подложен предишния ноември от английския художник Дейвид Хокни с неговата творба от 1972 година " Портрет на актьор (басейн с две фигури) ", която тогава бе продадена за 90,3 млн. $. Хокни в действителност за малко лишава челното място на Кунс, който преди този момент държи върха от 2013 година с негова фигура " Балонено куче ", продадена за над 58 млн. $.

Ден преди търга в Ню Йорк бе подложен и различен връх. Една от картините от известна серия на Клод Моне, която към момента е най-вече в частни сбирки, бе продадена в " Сотбис " в Ню Йорк за 110,7 млн. $, което сложи пък връх за творба на импресионист.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР