Скромните гъби — по-специално манатарките — могат да се окажат

...
Скромните гъби — по-специално манатарките — могат да се окажат
Коментари Харесай

Имаме силен съюзник в борбата срещу деменцията

Скромните гъби — по-специално манатарките — могат да се окажат мощен съдружник в битката против деменцията и заболяването на Алцхаймер, написа английският вестник Daily Express, базирайки се на резултатите от американско проучване.

Способността на гъбите да противодействат на стареенето на мозъка и надлежно да забавят и даже да предотвратяват развиването на невродегенеративни болести, се дължи на огромното количество характерни антиоксиданти в тях — ерготионеин и глутатион.

Настоящото изследване, извършено от университета на Пенсилвания, удостоверява резултатите от предходно проучване на малайзийски експерти. По-рано тази година те откриха, че гъбите съдържат съединения с противовъзпалителни свойства. Известно е, че възпалителните процеси имат въздействие върху болести като деменцията.

Изследванията изясняват за какво в страни като Италия и Франция, в чиято обичайната кухня гъбите участват в обилие, случаите на невродегенеративни болести са по-малко. В Съединени американски щати хората употребяват по-малко антиоксиданти, вследствие на което по-често страдат от заболявания като деменция.

Авторите на новото изследване са изследвали 13 типа гъби и са открили, че най-големи количества ерготионеин и глутатион съдържат манатарките.

Количеството им в печурките е по-малко, само че остава по-високо спрямо други съдържащи антиоксиданти храни.

Специалистите допълват, че термичната обработка на гъбите не оказва значително въздействие върху равнищата на антиоксидантите в тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР