Скромната сардина – ключова съставка на португалския живот

...
Скромната сардина, характерна черта на уличните партита, които се появяват
Коментари Харесай

Скромната сардина, характерна черта на уличните партита, които се появяват из Португалия през лятото, представлява две трети от улова на риба в страната и е породила важно консервиране индустрия.

„Където има сардини, има хора, бира, приятели и чувство за общност. Сардините обединяват хората“, каза Гонсало Ортега, 27, на уличното парти на фестивала на сардините в Лисабон.

Почти всеки град и село има свои собствени летни празници с танци на открито и, разбира се, аромат на сардини, печени на открито барбекю.

„Сардината е най-разпространената и най-често срещана риба нагоре и надолу по португалското крайбрежие. Това е наистина важна част от диетата на хората не само в рибарските селища, но и в големите градски центрове“, обясни Алваро Гаридо, експерт по икономическата история на риболовната индустрия.

„В този смисъл риболовът на сардини е от огромно социално значение, дори повече от емблематичната осолена треска в Португалия.“

Португалците ядат повече риба от всяка друга нация в 27-членния Европейски съюз. По-голямата част от рибата се внася, по-специално осолената треска, която заема толкова важно място в традиционната кухня на страната, но всъщност се лови в по-северни води.

„Португалия има хроничен търговски дефицит на рибни продукти поради вноса на осолена треска. Това донякъде се балансира от износа на сардини в консерви,” каза Гаридо.

„Риболовът на сардини е специален, защото е традиция. Всеки обича сардини, особено тези с добро качество“, каза Агония Торао, 51, капитан на рибарска лодка, базирана в пристанището на Пениче на централното атлантическо крайбрежие на Португалия.

„Можете да намерите голям брой сардини по цялото ни крайбрежие. Ето защо ги ловим.“

Въпреки историческото си значение и гордостта, която заема в португалското въображение, риболовната индустрия е в упадък.

Според службата за национална статистика миналата година в Португалия е имало 14 000 рибари на 7600 лодки, около 30 процента по-малко, отколкото преди 20 години.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР