Скромна е коледната украса в Пловдив в навечерието на знаменателната

...
Скромна е коледната украса в Пловдив в навечерието на знаменателната
Коментари Харесай

Пловдив без украса, Коледа кацна само в Капана СНИМКИ

Скромна е коледната декорация в Пловдив в навечерието на знаменателната 2019 година Вероятно градската администрация е решила да спести пари за откриването на Европейска столица на културата, като свие разноските за празничен градски дизайн по случай Рождество Христово.

" На всички съществени булеварди има декорация ", твърди шефът на общинското дружество „ Организация и надзор на превоза " Борислав Кръстев. Това обаче е толкоз правилно, колкото и информацията за рейсовете на електронните табели, инсталирани по ръководения от Кръстев план.

Разходката из Пловдив демонстрира, че на множеството от градските булеварди няма и намек, че наближава Коледа. Само улични лампи светят на бул. „ България ", „ Шести септември ", „ Руски ", " Пещерско шосе ", „ Свобода ", „ Христо Ботев ", „ Дунав ", „ Македония ", „ Христо Ботев ", " Източен ", " Александър Стамболийски ", " Скопие ", " Хаджи Димитър ", на Бетонен мост и Коматевския надлез, откри екипът на „ Марица ". Извън градския център единствено шестте елхи, чиито светлини бяха тържествено запалени от районните кметове, и украсата на офиси, магазини, къщи и на места на жилища припомнят за празника. Светещи клончета, звезди и гирлянди са необичайност. Те блестнаха като по изключение на бул. „ Никола Вапцаров ". На „ Васил Априлов " коледни лампички светят единствено в късата права от колелото на гарата до хотел „ Лайпциг ", а на бул. „ Цар Борис III Обединител " - от Сточна гара до „ Тримонциум ".

Дори и емблематичната ул. „ Иван Вазов ", която по време на предходните коледни празници се къпеше в светлини, е унила, без нито една гирлянда. Завиеш ли по ул. „ Кръстю Пастухов " към Цар-Симеоновата градина, потъваш в цялостен мрак. Усещането за дълбока провинция тушира само новият хотел на предприемача Димитър Георгиев, който изплува из тъмнината като баснословен замък.

Добре е най-малко, че езерото е аранжирано с бледосини светлини, а сухият шадраван е като детска площадка, отрупана с пъстроцветни балони. С това свършва украсата в Цар-Симеоновата градина. На централния площад, където няколко сезона поред имаше ледена пързалка, младежи до късна вечер караха кънки и свиреше музика, в този момент са струпани плочки, пръст и трошляк. Тече ремонт. Коледата тук се свежда до няколко гирлянди на дървото пред някогашния партиен дом. Вечер площадът тъне в цялостен мрак.

Дори и на Главната украсата е семпла. И този път над улицата са окачени светещи фенери. По-празнично наподобява площадът пред постройката на общината, чиято фасада в допълнение е осветена със сребристи гирлянди. Няколко дървета до шадравана са опаковани с лампички. Красива е елхата, която за повторно се слага върху дървен подиум на шадравана. Снежните индивиди, които преди светеха вечер, в този момент едвам мъждукат. В предходните години със стотици лампички опаковаха къдравите каталпи по Главната, само че в този момент и този искра го няма.

Елхичките в саксии съживиха стълбите на „ Каменица ". Добрата концепция беше споделена от хората, които донесоха играчки и украсиха 25-те дръвчета. През януари те ще бъдат засадени в парк. Иначе украсата на Главната свършва с Дядо Коледа, който гледа с печални черни очи от Римския стадион. Изглежда, и на тази играчка механизмът е повреден, откакто не свети. Няма ги и цветните лампички, с които в други коледни празници увиваха палмите до джамията. Без никакви коледни светлинки е Старият град, ул. „ Христо Г. Данов ", „ Железарска ", даже и Малката Главна - ул. " Райко Даскалов ".

„ Капана " е едно от дребните места, където от началото на декември се усеща Коледа. Над пешеходните улици са окачени гирлянди и пет елхи радват посетителите на арт квартала. Тук ще има коледен пазар и търговците с горделивост описват, че украсата е тяхна заслуга.

И районните кметове сякаш са обладани от предпразнична незаинтересованост. Този път няма състезания, които преди организираха за най-хубавата декорация измежду жители и бизнеса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР