Скринингът в Македония започна, главен преговарящ – Буяр ОсманиМакедония стартира

...
Скринингът в Македония започна, главен преговарящ – Буяр ОсманиМакедония стартира
Коментари Харесай

Скринингът в Македония започна, главен преговарящ – Буяр Османи
Скринингът в Македония стартира, основен договарящ – Буяр Османи
Македония започва процеса на скрининг за подготовка на началото на договарянията за присъединение към Европейския съюз, които се чака да стартират през юни идната година.

За основен договарящ е назначен вицепремиерът по евроинтеграцията Буяр Османи, а за механически договарящ съветникът на премиера Боян Маричич. Решението бе взето на вчерашното съвещание на държавното управление, на което участва и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан, с чиято аудиенция в Скопие публично бе сложено началото на скрининга.

"Скринингът" в действителност съставлява развой на изчерпателен обзор на цялостното европейско законодателство, което се ползва в процеса на договарянията за присъединение. Всяка страна, която е станала член на Европейски Съюз, е минала през този развой. Става дума за над 100 000 страници на европейското законодателство и голям брой механически стандарти с присъединяване на десетки институции на Европейски Съюз и стотици институции в страната с към 1 000-2 000 национални специалисти.

Обикновено процеса във всичките му стадии може да продължи от една до две години и е уеднаквен за всички страни.

Премиерът Зоран Заев съобщи на конференция с Хан, че договарянията с Европейски Съюз са историческа задача и главен приоритет.

„ Установихме обща динамичност на договарянията, като установихме структурата им от наша и от тяхна страна. Днес Хан показа главния проект за скрининг и направихме изводи “, означи Заев.

Докладчикът за Македония в Екологичен потенциал Иво Вайгъл акцентира, че този основен исторически миг за Македония би трябвало да бъде оценен като първата съответна стъпка към участие в Европейски Съюз.

„ Това не е условност, това е изчерпателен късмет за напредък. Членството в Европейски Съюз и НАТО е историческа опция за Македония. Няма да има втори късмет “, сподели Вайгъл, поздравявайки министър-председателите на двете страни за постигнатото съглашение.

Съгласно предходния опит на страните, които са минали през този развой, главите 23 (Правосъдие и съществени права) и 24 (Правосъдие, независимост и сигурност) са най-чувствителни. Най-обемни се разделите 11 (Селско стопанство и развиване на селските райони), 12 (Безопасност на храните, ветеринарна и фитосанитарна политика), 27 (Околна среда), а предизвикателство ще бъдат и глави 1 (Свободно придвижване на стоки), 8 (Политика на конкуренция) 19 (Социална политика и заетост).

Има общо 35 глави, само че единствено 33 имат характерно европейско законодателство. Глава 34 е за установяване на институционалните въпроси, а глава 35 е за "всичко останало", което не е обхванато от общоприетите 33 глави.

Според новата процедура на Европейската комисия в договарянията първи се отварят глави 23 и 24, които се смята за най-чувствителни и "уязвими". /БГНЕС/МИА

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР