Скрили се в пустинни райони след военното си поражение в

...
Скрили се в пустинни райони след военното си поражение в
Коментари Харесай

Не съвсем спящите клетки на "Ислямска държава" в Ирак не са за подценяване

Скрили се в пустинни региони след военното си проваляне в Ирак, джихадистите от групировката " Ислямска страна " към момента могат да завладеят селища в страната, изключително край границата със Сирия, считат представители на управляващите и специалисти.

Преди малко над месец, на 9 декември, иракският министър председател Хайдер ал Абади разгласи " края на войната " против ИД и сподели, че проправителствените войски - армията и паравоенните сили " Хашд аш Шааби ", управляват напълно дългата, изпъстрена с пролуки иракско-сирийска граница. Според Али ал Баяти, пълководец на поделение от " Хашд аш Шааби " в Нимруд, това населено място на към 30 км югоизточно от Мосул " може да падне всеки миг, тъй като сигурността там не е на равнище ". Втори по величина в Ирак, разположеният в северната част от страната Мосул известно време бе " столица " на раздрания през днешния ден халифат, провъзгласен от ИД, преди джихадистите да бъдат изтласкани през юли 2017 година

Прогонени от града, те избягаха и " се укриха в пустинните зони западно от Мосул ", разпрострели се на хиляди квадратни километри около сирийската граница, твърди пред Агенция Франс Прес Ал Баяти. Превърнали местността в своя база, " те правят набези против силите за сигурност и против цивилни ".

Не напълно " спящи " кафези

В събота и в понеделник трима камикадзе направиха атентати в Багдад и убиха над 35 души. Доколкото ИД към момента поема отговорността за набези в Ирак, министър председателят Абади прикани да бъдат унищожени " спящите кафези " на джихадистите. " Концепцията за спящи кафези е неправилна: те, в противен случай, са дейни, способни да подхващат набези, даже да си връщат контрола върху зони, изгубени преди ", разяснява Хишам ал Хашеми, специалист по джихадистките придвижвания. Стаени в " долините, в неравностите на терена, в скривалища и траншеи, изкопани от тях самите ", до момента в който са държали една трета от страната, джихадистите имат " ресурси от оръжия, гориво, вода и храна ", задоволителни, с цел да живеят мнозина от тях в конспиративност, твърди Ал Баяти.

В провинция Ниневия, където се намират Нимруд и Мосул, " са задържани над 4000 джихадисти ", откогато управляващите си върнаха Мосул, показва началникът на полицията военачалник Уатик ал Хамдани. Нападения обаче към момента се случват в самия Мосул, отбелязва Айед ал Луайзи от Съвета на провинцията: " Има ограбени и убити локални поданици, от време на време от нападатели, предрешени като военни. "

Според него става дума за членове на ИД, пристигнали от покрайнините на Тал Афар или от Хатра - надлежно западно и южно от града. При все че държавните сили са отвоювали двата града още преди месеци. Според Хашеми " провъзгласяването на военната победа над ИД значи просто, че флагове на групировката към този момент не се развяват над къщи и административни здания ". Без обаче да значи, че джихадистите са избити до крайник.

 Старият град на Мосул
© Associated Press

Старият град на Мосул

Кръвопролитно принуждение

Международната коалиция за битка с ИД, водена от Съединени американски щати, нанесе благодарение на иракски сили удари по покрайнините на Мосул - " по скривалища с екипировка, експлозиви и муниции ", съобщи за Агенция Франс Прес нейният представител полковник Райън Дилън.

Освен това обединението е обучила " иракските сили с оглед предстоящ преход от фаза на сражения към фаза на полицейска работа и за те да отразяват бъдещите закани ", добави той. Според отрядите " Хашд " джихадисти се пробват всеки ден да се промъкнат през иракско-сирийската граница. Те не престават убийствата и в региони по-далеч на изток като бранша Хауиджа - някои локални градове бяха измежду последните опорни пунктове на ИД в страната.

От началото на месеца са убити минимум трима цивилни и един войник от " Хашд ", пресмятат източници от силите за сигурност. А близо 60 джихадисти са починали в борби с проправителствените сили, твърдят те. Проблемът съгласно Луайзи е в това, че " географски видяно, теренът е лишен " от ИД, " само че не всички джихадисти са задържани ". Поради което, добавя той, " ситуацията със сигурността тук е тъкмо такова, каквото докара до рухването на Мосул през 2014 година ", когато други джихадисти постановяваха към този момент свои правила в някои региони от покрайнината. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3238)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР