Скръбта по починал човек е много индивидуална, но е доказано,

...
Скръбта по починал човек е много индивидуална, но е доказано,
Коментари Харесай

Добре ли е да се носят дрехите на починал човек

Скръбта по умрял човек е доста самостоятелна, само че е потвърдено, че на всеки от нас е належащо известно време болката да бъде преодоляна.

При някои това може да се случи за няколко месеца, а при други може да отнеме и години. Това зависи както от близостта и възприятията, които сме изпитвали към съответния човек, по този начин и от личната ни психическа настройка.

В тази тематика обаче ще се занимаем с това дали е редно да се носят облеклата на умрял човек, без значение дали той е бил член от фамилията ни и би трябвало просто в някакъв миг да разчистите дрешника му или става въпрос за носенето на облекла на умряли в общоприетите схващания на българските традиции и обичаи..

 Носене на облекла на умрял човек

1. Според старите български вярвания незабавно откакто човек почине, облеклата, с които е умрял, би трябвало да бъдат изпрани. С цел " непраното " на умрелия да не му тежи като грях. Изпирането на облеклата е ставало в реките, без потреблението на сапун, а сушенето на изпраните облекла постоянно се е правило, откакто те са простирани наопаки;

2. Отново съгласно българските вярвания облеклата на умрелия не би трябвало да бъдат носени поради схващането, че той може да има потребност от тях в отвъдното. Изпраните облекла се сгъвали усърдно и се прибирали за най-малко 40 дни;

3. Какво се случва с облеклата по-късно? В другите краища на България има разнообразни поверия, свързани с тях. Според някои облеклата би трябвало да се раздадат на бедните, а съгласно други най-близкият член на умрелия имал право да се разпорежда с тях. По свое предпочитание да вземем за пример овдовялата брачна половинка може да резервира облеклата на умрелия, с цел да могат те да бъдат носени от сина или синовете му;

 Дрехите на умрял човек

4. Според друго вярване облеклата на умрелия човек не се перат незабавно, а едвам на третия ден от гибелта му. След като са изсушени, би трябвало да бъде сбъднат обред на прекадяване върху тях, и то в помещението или мястото, на което е умрял индивидът. След това облеклата могат да бъдат употребявани, както се сметне за добре.

5. В никакъв случай не би трябвало да бъдат носени облеклата на умрял човек, починал от заразни заболявания. В този случай облеклата се изгарят допустимо най-бързо и се заравят в земята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР