Скотланд Ярд загуби един добър разследващ, но българското земеделие спечели

...
Скотланд Ярд загуби един добър разследващ, но българското земеделие спечели
Коментари Харесай

4 години само шестици за Християна от Аграрен университет - ...

Скотланд Ярд загуби един добър проверяващ, само че българското земеделие завоюва един отличен агроном.

Преди 4 години Християна Христова предпочела да учи полевъдство в Аграрния университет вместо криминалистика в Шотландия. Днес се дипломира като отличник на випуск 2022 с цялостно 6 от следването и цялостно отличие на държавния изпит.  

Тя и другият цялостен първенец  - Иван Грудев, който приключва същата компетентност, получиха дипломите си от министъра на земеделието Явор Гечев. Общо 302-ма бакалаври, 237 магистри и 13 докторанти дипломира тази година Аграрният университет.



Избрах освен специалност, а метод на живот, споделя първенецът на випуска Християна Христова, която получи и премията на ректора. Абсолвентката от Велики Преслав приключила езикова гимназия в Шумен с желанието да замине да учи криминалистика в Шотландия. Но фамилията й се възпротивило да поеме толкоз надалече. Така избрах да остана в България и взех решение, че агрономството е моето нещо, тъй като съм израснала на село  и постоянно съм обичала близостта със земята, описа отличничката. Днес си дава сметка, че каквото и да е избрала на старта, е щяла да даде 100 % от себе си.  Но е и щастлива, че го е сторила, с цел да овладее благородна специалност.



Никой в фамилията й  не е земеделец или фермер. Тя тръгнала от нула, с приемен изпит по биология. За тези 4 години научих доста – че би трябвало да си доста добър и търпелив, че би трябвало в действителност да обичаш това, което правиш, споделя Християна.

Макар да е актуален човек на 22 години, полето не я плаши. „ Работата там дава късмет да си на открито, на независимост, в естествената среда,  а не в офис. Но те прави и доста подвластен от природата. Това те държи крепко на земята, с цел да не забравяш силата, само че и слабостта си -  разсъждава абсолвентката. - Това е специалност, в която можеш да отгледаш живот, да виждаш с очите си по какъв начин растенията се развиват, да трепериш над тях. Да бъдете дружно част от един огромен свят “.



Много й липсвала живата връзка в сложните месеци на онлайн образование поради коронавирус пандемията. Защото съм характерен зубър, все желаех да отивам на лекции, майтапи се със себе си отличничката.

В университета разкрила и другари за цялостен живот.

Винаги ще бъде признателна на индивида, който й оказал най-голяма поддръжка и й оказал помощ в действителност да заприказва на езика на полето – помощник Нешо Нешев. Двамата спечелили второ място с присъединяване си на влиятелен конгрес в Сърбия. Християна има към този момент научна обява по тематиката на дипломната си работа. Била е стипендиант на фондация „ Еврика “ и на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 



Оттук нататък следва магистратура, а след това може би и докторантура. Още не е решила дали ще се занимава с просвета или ще се влее в бизнеса. Докато напредва и надгражда още познания и умения, работи в агроаптека. Искам да се развъртвам още, тъй като когато си млад, имаш тази опция, споделя тя. В момента приоритет е кариерата. Ако би трябвало да огледа с 10 години напред, би желала да види себе си съумял експерт и добър човек. Успехът е същински, единствено когато успееш да запазиш полезностите си, има вяра Християна.



На своите сътрудници пожела да са мъдри в решенията си, потребни за себе си и за хората, които разчитат на тях.

Бакалаврите – със междинен триумф 5,36

Випуск 2022 на Аграрен университет-Пловдив се дипломира с доста добър триумф. Средният на бакалаврите  от 16 специалности е 5,35 от следването и 5,36 от държавните изпити. Магистрите в 6 професионални посоки са постигнали надлежно 5,32 и 5,12.

С най-голям триумф са приключилите Факултета по стопанска система – 5,35, следвани от възпитаниците на Факултета по лозаро-градинарство – 4,99, Факултета по растителна отбрана и агроекология – 4,95, Факултета по агрономство – 4,82.

Най-висок триумф от следването имат приключилите компетентност „ Аграрно инженерство “ – 5,38, и „ Аграрен туризъм “ – 5,37.  На държавни изпитите изпити са постигнали  5,86.

Най-добрият студент по стратегия " Еразъм+ " е Алина Топчий от компетентност " Аграрен туризъм ", която е била на образование в Испания и на процедура в гръцки хотел.



„ Тук с помощта на вашите преподаватели получихте качествено образование, което подсигурява познания, предприемачески умения, самочувствие за сполучлива реализация. Израснахте като персони с гражданска позиция, способни да образувате тактики в бранша – обърна се към абитуриентите ректорът проф. Христина Янчева. - Пред вас са новите провокации, зеленият преход, цифровите технологии, изкуственият разсъдък. Посрещнете ги с убеденост, воля и юношески възторг, както и с непрестанен блян към самоусъвършенстване. Бъдете дейни участници в публичния живот със самочувствие, че можете да докажете вашия професионализъм и познания в действителна работна среда. Бъдете смели, дръзки и непрекъснати по пътя на фантазиите си, който не всеки път е елементарен “. Ректорът заръча на дипломантите, където и да са по света, да носят в сърцата си България и своя университет.



„ Беше 2000 година Стоях някъде там и бях на същото мероприятие – върна се в студенстике си мемоари министърът на земеделието Яволр Гечев. - Не знаех какво ще върша от другия ден. Още помня упражненията при проф. Янчева, упражненията при проф. Харизанова, дори въпросите от практическия държавен изпит. Помня ги, тъй като всичко това имаше смисъл. Аз се гордея, че съм приключил този университет. Преди 22 години не разбирах политиците, които правеха политиката в земеделието. Дори не разбирах всичко, което споделят преподавателите. Вече не е задоволително да си добър агроном, би трябвало да си еколог, счетоводител, да познаваш зеления преход. Времената са разнообразни и те желаят нови хора. Аз към този момент не съм на 25 и вие сте хората, които би трябвало да трансформират и политиката на земеделието. Знам, че сте готови, тъй като съм минал по този път. Пожелавам ви да продължите да развивате – някои на полето, други може би като министри. Бъдете себе си и продължавайте самоуверено напред “.



 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР