Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент

...
Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент
Коментари Харесай

Скотланд Ярд стигна до Путин в разследването за отравянето на Скрипал

Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на съветския президент Владимир Путин в химическата офанзива с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, разкри английското ляво-либерално издание " Гардиън ".

Според английските разследващи служби е „ евентуално “ Путин да е одобрил нападението през март 2018 година против двойния сътрудник Сергей Скрипал, някогашният офицер от Главното разследващо ръководство (ГРУ – военното разузнаване) и неговата щерка, които пострадаха съществено, само че оцеляха и са в неопределеност след случая, предава Фокус.

Двама съветски сътрудници са с повдигнати обвинявания за нападението. Англия желае екстрадицията им и е издала европейска заповед за арест (ЕЗА) и алено съобщение за задържане по линия на Интерпол.

Разследването на нападението продължава, съобщи помощникът на комисаря на столичната полиция Нийл Басу, началник на английската полиция за битка с тероризма,

Басу уточняма, че проблемите, свързани с повдигането на обвинявания за нападението, са комплицирани. „ Трябва да докажете, че той [Путин] е директно забъркан “, сподели той.

„ За да получите ЕЗА, би трябвало да имате дело, което може да бъде повдигнато в тази страна. Нямаме дело, което може да бъде повдигнато. Ние сме служители на реда, тъй че би трябвало да търсим доказателства. Имаше голямо количество спекулации кой носи отговорност, кой е дал заповедите, всичко това се основава на експертните знания на хората за Русия. Трябва да отида с доказателства “.

Обвинените двама съветски разузнавачи са към момента в Русия и подлежат на арест, в случай че изоставен рамките на страната. Те бяха посочени от полицията на Обединеното кралство като Александър Петров и Руслан Боширов, само че се счита, че това с псевдоними.

Британските прокурори са безапелационни, че има задоволително доказателства съветската двойка да бъде упрекната в интрига за убийството на Скрипал, който продаде съветските секрети на Англия, преди да бъде задържан в Москва и да бъде пуснат, след което се откри в Обединеното кралство. Те също са упрекнати в интрига за убийството на щерка му Юлия и Ник Бейли, който се разболя, откакто отиде в дома на семейство Скрипал.

Има и спекулации, че в нападението може би са взели участие повече хора.

Смята се, че упрекнатите досега двама руснаци са част от ГРУ. Освен това те бяха упрекнати в потреблението и притежаването на „ Новичок “, обратно на Закона за химическите оръжия.

Другите двама, потърпевши при мистериозни условия от " Новичок ", Стърджес и Чарли Роули се разболяха на 30 юни в Еймсбъри, Уилтшир. За тях се счита, че са били неволни цели на съветския скрит план.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР