Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент

...
Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент
Коментари Харесай

Скотланд Ярд разследва ролята на Путин в отравянето на Скрипал

Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на съветския президент Владимир Путин в химическата офанзива с нервнопаралитично вещество " Новичок " в Солсбъри, разкри авторитетното издание The Guardian, представено от организация " Фокус ".
Според английските разследващи служби е „ евентуално “ Путин да е одобрил нападението през март 2018 година против двойния сътрудник Сергей Скрипал , някогашен офицер от Главното разследващо ръководство (ГРУ – военното разузнаване) и неговата щерка - Юлия, които пострадаха съществено, само че оцеляха и са в неопределеност след случая.


Двама съветски сътрудници са с повдигнати обвинявания за нападението и Англия желае екстрадицията им. Лондон е издал европейска заповед за арест (ЕЗА) и алено съобщение за задържане от Интерпол.
Помощникът на комисаря на столичната полиция Нийл Басу, ръководителят на английската полиция за битка с тероризма, съобщи, че следствието на нападението продължава. Басу сподели, че проблемите, свързани с повдигането на обвинявания за нападението, са комплицирани. „ Трябва да докажете, че той (Путин - бел. ред.) е директно забъркан “, уточни специалистът.
„ За да получите ЕЗА, би трябвало да имате дело, което може да бъде повдигнато в тази страна. Нямаме дело, което може да бъде повдигнато. Ние сме служители на реда, тъй че би трябвало да търсим доказателства. Имаше голямо количество спекулации кой носи отговорност, кой е дал заповедите - всичко това се основава на експертните знания на хората за Русия. Трябват доказателства “, акцентира още той.
Обвинените двама съветски разузнавачи са към момента в Русия и подлежат на арест, в случай че изоставен. Те бяха посочени от полицията на Обединеното кралство като Александър Петров и Руслан Боширов, само че за тези имена се счита, че са псевдоними.


Британските прокурори обявиха, че има задоволително доказателства, които да обвинят съветската двойка в интрига за убийството на Скрипал, който продаде съветските секрети на Англия, преди да бъде задържан в Москва и да бъде пуснат, след което се откри в Обединеното кралство. Предполагаемите причинители са упрекнати също и в интрига за убийството на дъщерята на Скрипал, Юлия, както и на Ник Бейли, който се разболя, откакто отиде в дома на семейство Скрипал.
Има спекулации обаче, че в нападението може би са взели участие повече хора. Басу съобщи още, че " двамата, които обявихме на конференцията, са търсени от нас за екстрадиция, с цел да бъдат съдени в тази страна. Цялото следствие продължава да е интензивно престъпно “. Смята се, че двамата съветски упрекнати са част от ГРУ. Освен това те бяха упрекнати в потреблението и притежаването на „ Новичок “ - обратно на Закона за химическите оръжия.


Припомняме, че " Новичок " нанесе още вреди. Доун Стърджис и Чарли Роули се разболяха на 30 юни в Еймсбъри, Уилтшир. Смята се, че са били неволни цели на съветския скрит план. По-късно Стърджис умря. Инцидентът стана единствено четири месеца, откакто същата субстанция беше употребена против семейство Скрипал.
Британските управляващи подозират, че Стърджис и Роули са се отровили от нечист с веществото предмет, останал от първото нахлуване, за което Лондон упреква Москва. Русия отхвърля изрично обвиняването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР