Скот Пейнтър бе един от говорителите на тазгодишното издание на

...
Скот Пейнтър бе един от говорителите на тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Човекът, който ще купи колата ви

Скот Пейнтър бе един от представителите на тазгодишното издание на DigitalK

© Надежда Чипева Силата на Fair е в събираните години бази данни за коли, които пресмятат оптимално обезценяването на актива. Още по тематиката
Американски компании се оповестиха срещу митата от 25% за електрически мотоциклети

Uber, Bird и Lime се притесняват, че митата ще окажат напън върху нововъведенията и цените
2 авг 2018
България е на 63-о място по развиване на споделената стопанска система в света

Индексът класира 213 страни посредством потреблението на данни за размера на трафика и информация от уеб страниците на другите услуги
26 юли 2018
Лондонските таксиметрови водачи може да съдят Uber

Черните таксита обмислят завеждането на иск против превозвача, откакто предишния месец получи позволение от съда да продължи да работи
25 юли 2018
Uber ще си партнира със стартъпа за отдаване на скутери чартърен Lime

Услугите на Lime, чийто бизнес се прави оценка на 1.1 милиарда $, ще са налични на мобилното приложение на Uber
11 юли 2018
Uber с желание да купи дубайския си съперник Careem

Това е част от борбата за пазарно присъединяване на компанията за транспортни услуги, която цели да излезе на облага
5 юли 2018
Купуването на нов автомобил в никакъв случай не е било просто начинание. Като една от огромните вложения, които човек прави, нормално тя желае запас, време и знание. Също по този начин е кредитен риск за актив с бърза амортизация. С две думи, споделя Скот Пейнтър, това е една от най-лошите вложения, които може да направиш. Затова той е решил да освободи всички от този риск и да го поеме върху себе си.

Пейнтър не е човеколюбец, а бизнесмен. Сериен, в случай че се съди по портфолиото му. Роденият в Сакраменто, Калифорния, Пейнтър стартира образованието си в Berkley, само че едвам след година напуща университета, с цел да основе първата си компания - AUTOAccess, електронна база данни за употребявани коли.

През 2005 година напуща AUTOAccess, с цел да основе TrueCar - онлайн платформа за продажба на коли. За десетте години, прекарани там, Пейнтър става част от Световния стопански конгрес в Давос, които му връчват премията за софтуерен пионер на 2011 година Сега Пейнтър има ново начинание. През 2016 година основава Fair Inc.

Това е онлайн платформа, която отстранява всички минуси и разноски по притежаването на кола, а предлага използването на (почти) нов автомобил. Чрез приложението на Fair всеки след къс развой на валидиране може да наеме автомобил за всевъзможен интервал - без един звук документи или финансови гаранции. Така се заобикалят дълготрайните заеми, както и лизингите, които нормално са за няколко години. Засега приложението работи в Съединени американски щати, само че желанието на създателите му е да стане международно.

Прости контракти, елементарни вноски

" Индустрията от много време си споделя, че решението на казуса с продажбите е построяването на по-добър артикул. Проблемът обаче не се намира в продукта, а в отношението на потребителите към дистрибуторите. Потребителят не обича да купува коли от автокъщи ", счита Пейнтър. Компанията му не се пробва да се бори с настройката на потребителите, а да заеме мястото на дилърите.

" Вместо да отидеш до банката и да теглиш заем за нов автомобил, ние отиваме до банката и теглим заем за всички. Не ти даваме пари, с които да купиш колата, а сключваме контракт (изцяло на телефона ти), като в същото време купуваме колата и ти даваме ключовете за нея. Така получаваш всички плюсове, които би имал, в случай че закупиш колата напълно, без амортизацията. Всяка кола идва със застраховка и общоприета поддръжка. " Единственото, което потребителят би трябвало да прави, споделя предприемачът, е да си заплаща месечната вноска към Fair.

На платформата сега свободно може да се избира сред 13 хиляди автомобила от междинен до висок клас. Средната цена на автомобил е към 450 $ на месец. Всички коли са употребявани, само че все пак няма нито един модел преди 2014 година Предлагат се както фамилни коли като Kia Sportage от 2016 на 32 хиляди км за 180 $ на месец с начална вноска 1200 $, по този начин и суперколи като Lamborghini Huracan 2015 за 3890 $ на месец с начална такса 12 300 $.

Fair в допълнение улеснява процеса, като даже оферират лична застраховка, която не е наложителна. " Ясно е, че имаме лиценз за търговия на коли, само че също по този начин сме и лицензирана застрахователна компания ", разяснява Пейнтър. По този метод Fair застрахова продуктите си по-евтино и надеждно. Въпреки че такова начинание нанася спомагателен тежък удар по капитала на компанията, Пейнтър е уверен, че е решението, което ще донесе дългоденствие на Fair. " Все отново не виждаш доста застрахователни компании, които банкрутират – бизнесът е добър. "

Ключът за колата - данните

Скот Пейнтър споделя, че основното им преимущество пред фирмите, които подписват контракти за лизинг, е цената. " Ние ти разрешаваме да вземеш колата за доста по-малко пари, без настрана да плащаш таксите, които идват със общоприетия лизинг. Всички налози, застраховки и амортизации са включени в таксата, която плащаш във Fair. Проблемът с това да купиш автомобила напълно е неочакваната обезценка. В момента, в който излезе от салона, колата губи 20% от цената си. Чрез нас ти можеш да заобиколиш тази спънка, което ни разрешава да нямаме директна конкуренция с автосалоните, които непосредствено продават коли. Вместо това се фокусираме върху пазара за употребявани коли, който е няколко пъти по-обемен. Друг плюс на приложението ни е, че договорът е оптимално банален. При нас лизингът е еднакъв на наема. При сключването на контракт се изисква предварителна такса, която ни подсигурява, че ще останеш правилен на контракта. "

Пейнтър изяснява, че колата може да се върне когато и да е, само че оптималният вид за компанията е потребителят да употребява автомобила сред 12 и 18 месеца.

Тук стои същината на неговия модел. Компанията претендира, че е доста по-добра от другите в това да пресмята обезценяването и да играе на тънката граница сред облага и загуба от амортизацията на тези активи. Причината? Годините събиране на данни в автомобилния бранш.

Освен самия Пейнтър във Fair.com съучастник е Георг Бауер - един от най-опитните хора в автоиндустрията. Преди Fair Бауер е в Mercedes Credit Corporation, създател е на BMW Financial Services, което доближава 135 милиарда $ активи в над 75 страни, част от борда на шефовете в Daimler-Benz и водач на Tesla Financial Services до 2016 година Двамата дружно претендират да знаят повече за финансовата страна на автобизнеса от съвсем всеки различен.

Според вътрешни данни на Fair крайната цена на един автомобил се явява двойно по-ниска от цените на обичайните rent-a-car компании. Така, когато изчисленията за амортизацията са точни, те могат да дадат допустимо най-ниската цена, която не ощетява потребителя.

Парите

Както самият Пейнтър признава, да се опиташ да притежаваш толкоз доста коли, които да отдаваш чартърен, изисква голям капитал. Затова компанията интензивно набира средства от разнообразни вложители, като през 2017 година е набрала над 1 милиарда $. След това взима действен заем от Goldman Sachs, с цел да придобие Xchange Leasing от Uber.

Моделът се повтаря седмица по-късно, като Fair благодарение на Siemens събира над 100 млн. $, с които закупува различен автостартъп – Skrut. Придобитата компания разрешава да наемеш автомобил, след което го доставя до адреса на получателя. Целта на тази договорка е да се разшири зоната на предложение на Fair до цялата страна. За момента Fair оперира основно в градове от западното крайбрежие на Съединени американски щати - Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Диего.

Сега Fair е и формален сътрудник на Uber. Това значи, че всеки, който желае да бъде водач през Uber, само че няма автомобил, ще бъде препратен към Fair. Така компанията си построява потребителска база, която непрекъснато се връща за още.

Пейнтър обаче има сметки, които надалеч надвишават тези, с цел да може моделът на Fair да работи на цялостни обороти. " За да достигнем оптимални размери, би трябвало за две години да съберем сред четири и шест милиарда $, с които да закупим към 200 000 автомобила от разнообразни ценови класове. Главният проблем обаче не са парите, а темповете с които растем ", счита предприемачът.

Да притежаваш или да наемаш

Как обаче се оправя Fair с манталитетния проблем - желанието да притежаваш, а не да наемаш автомобил, което към момента е преобладаващата настройка? " Има три съществени плюса на пазаруването на кола. Първо, статус - това е моята кола и я демонстрирам на всички. Второ, улеснение – мога да се кача в колата си и да отида на всички места. И трето, сигурност – столчето на детето ми е на задната седалка, не желая да я местя във всеки Uber, в който се кача ", изброява Пейнтър. Потребителите на Fair получават и трите съществени плюса, без да бъдат наранени от най-големия проблем на това да притежаваш кола – обезценяването.

Но огромният залог на новата компания е, че настройките на новите консуматори ще се трансформират. Стремежите на Fair към този момент лежат напълно върху потребителите. " Ако те решат, че технологията ни в действителност е новаторска, те ще употребяват услугата. Моят 16-годишен наследник да вземем за пример не може да разбере по какъв начин съществува друго с изключение на Fair. За него няма логичност в това да заемеш пари, с цел да си купиш автомобил. Той употребява телефона си за всичко – развлечение, музика, връзка. Звучи също толкоз естествено и да ползваш телефон за автомобила си. Затова считаме, че компания като Fair, която залага на изясненост и почтеност, ще бъде водач в близкото бъдеще. "

На бизнесмена не му липсва и възприятие за комизъм. В изявление за Voice of Disruption Пейнтър иронизира самичък себе си и стартъп промишлеността: " Мисля, че великите компании (и великите предприемачи) вземат решение огромни проблеми, а аз към момента не съм решил казуса с пазаруването и притежаването на кола. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР