Скот Джозеф Кели е пенсиониран астронавт от НАСА, който е

...
Скот Джозеф Кели е пенсиониран астронавт от НАСА, който е
Коментари Харесай

Астронавт съветва: Докоснете истинска хартия! Дава сила!

Скот Джозеф Кели е пенсиониран астронавт от НАСА, който е живял на Международната галактическа станция близо една година. Роден е на 21 февруари 1964 година в Ориндж, Ню Джърси. Той стартира кариерата си като водач на совалката " Дискавъри " през 1999 година, като по време на задачата се изнасят елементи за телескопа " Хабъл ".

Втората му задача е като пълководец на STS-118. Тя продължава 12 дни, като совалката се скачва с Международната галактическа станция.
В третата си задача идва в станцията на борда на " Союз TMA-01M " на 9 октомври 2010 година и остава там като бординженер до 16 март 2011 година, когато се прибира със същия транспортен съд.

На 27 март 2015 година дружно с руснака Михаил Корниенко потеглят на борда на " Союз TMA-16M ". Прибират се на 1 март 2016 година със " Союз TMA-18M ". Близнакът му Марк Кели също е пенсиониран астронавт.
Ето какви препоръки даде Скот Кели пред " Ню Йорк Таймс ":

Да си затворен вкъщи е мъчно. Не беше елементарно и на Международната галактическа станция. Дори когато спях, бях на работа. Да летиш в орбита е може би единствената работа в света, която не можеш да напуснеш.

Но там, горе, научих някои неща. И желая да ги споделя. Защото ще ми дойдат от изгода в новата обстановка, откакто всички ще бъдем затворени вкъщи, с цел да спрем разпространяването на ковид. Ето някои препоръки за живот в изолираност от някой, който към този момент е бил там.

1. Направете си график

На станцията времето ми бе разпределено. От събуждането до заспиването. Понякога включваше и разходка в открикия Космос, която продължава до 8 часа. В различен миг можеше да е 5-минутната инспекция на пробните цветя, които отлеждах. Ще откриете, че в случай че спазвате някакъв проект, ще се адаптирате по-лесно в новата обстановка. Като се върнах на Земята първоначално ми беше доста мъчно тъкмо заради неналичието на график.

2. Поддържайте движение

Когато работите и живеете на едно място, работата от време на време взема превес. Заради това, когато бях в орбита, си постановявах движение, което съблюдавах. Намерете време и за отмора. Например с моите сътрудници си правехме кино вечери. В една от тях гледахме всички серии на " Игра на тронове " два пъти!

И в никакъв случай не забравайте, че ви би трябвало и задоволително сън. Учените от НАСА потвърдиха, че сънят се отразява на всичко - от здравето до настроението. И това е най-важното в карантината.

3. " Излезте "

Едно от нещата, което най-вече ми лисваше в Космоса е природата. Проста разходка. Като бях изолиран в малко пространство даже започнах да си представям природата - зеления цвят, миризът на прясна тиня, топлото слънце върху кожата. Еспериментът с цветята се оказа извънредно значим и непредвиден за мен. Колегите обичаха да си пускат звуци от Земята като птички, вятър в дърветата и даже комари. Постоянно. Това ни връщаше назад на Земята, макар че на мен комарите ми идваха вповече.

За астронавта една разходка в Космоса е нещо рисково. Изисква дни подготовка. Сега просто може да отвориш прцозореца и да подишаш. Да чуеш същинските звуци. Не ти е нуно да тренираш по 2,5 часа като на станцията, само че най-малко един път можеш да се раздвижиш. И даже да излезеш малко, стига да си на минимум от 2 метра от останалите. Защото съгласно всички до момента с природата е от изключинелна значимост за менталното здраве.

4. Трябва ви занимание

Когато си затворен в малко пространство ти би трябвало нещо в което да се разтоварваш.

Много хора биха се изненадали, само че взех в Космоса с мен много книги. Докосването до същинска хартия е скъпо. Дава ти мощ. Една същинска книга, която не ти праща известия или ремайдери за нова глава. А в този момент имате онлайн доставки от книжарници, имате абонаменти за вестници. Решаването на кръстословици разтоварва доста. И по този начин ще помогнете и на дребния бизнес, на публицистиката и ще намерите време за разтоварване.

Може да се научите да свирите. Скоро си купих цифрова китара, да опитате поминък, да рисувате. Астронавните намираме време за сходни неща в Космоса. Всички си спомняте по какъв начин канадеца Крис Хадфийлд направи имровизация по Дейвид Бауи, нали?

5. Водете си дневник

НАСА учи въздействията на изолацията от десетилетия. И изненадващо откриха положителното влияние на дневника. По време на едногодишната ми задача открих време да пиша за прекарванията си всеки ден. Ако не ви харесва просто да описвате какво се случва, тъй като доста неща ще се повтарят, пробвайте да описвате какво чувствате или просто описвайте спомените си. Дори да не стигнете до написването на книга като мен, то най-малко ще ви останат нещата, които сте претърпели в този уникаен миг от човешката история.

6. Намерете време за другарство

Въпреки многото ми задължения като пълководец на галактическа станция, не съм пропущал нито една видеовръзка със фамилията и приятелите ми. Учените са безапелационни, че изолацията освен въздейства на психическото си здраве, само че и на физическото ви, изключително на имунната система. Съвременните технологии ни оказват помощ да споделяме. Заради това намерете време да се свържете с някого всеки ден. Всъщност това ще ви помогне доста да преборите всеки вирус.

7. Слушайте специалистите

Да, множеството проблеми не са ракетна просвета, само че в случай че имаш такива за ракетната просвета, би трябвало да намериш експерт по ракети. Животът в Космоса ме научи, че е значимо да слушаш и вярваш на препоръките на хората, които знаят повече от теб по някои въпроси. Дали ще е просвета, инженерство, медицина или дизайна на галактическа станция, която ме резервира жив.

Един от най-важните моменти в днешно време е да признаем, че не може да разбираме повече от експертите. И да свикнем да ги слушаме. Социалните мрежи са цялостни с подправени вести и те се популяризират по-бързо от вируса. Трябва да свикнем, че не може да се съмняваме в това, което ни споделя Световната здравна организация или Центъра за проучване на ковид в института " Джон Хопкинс ", колкото и съседката ни да желае това.

8. Всички сме свързани

От Космоса не се виждат никакви граници на нашата планета. Разпространението на ковид ни демонстрира, че има неща доста по-силни от дребните проблеми, които ни разделят. За положително или за зло. Днес хората са свързани по много по-сериозен метод отпреди. Което ще ни помогне, посредством комуникиране да решим проблемите си. И по този начин да станем по-добри.

Да видиш Земята отвисоко ме накара да почитам повече другите. Колкото и безпомощно да се усещаме, затворени в домовете си, постоянно може да намерим какво да вършим. Видях хора, които четяха приказки на деца по скайп, такива, които се записаха доброволци, донори. А доброволчеството дава повече на тези, които го вършат, в сравнение с тези, на които се оказва помощ. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР