Скоростта, с която златото прехвърли за първи път в историята

...
Скоростта, с която златото прехвърли за първи път в историята
Коментари Харесай

Цената на златото навлиза в бичи пазар, тепърва ще се изстреля още нагоре

Скоростта, с която златото трансферира за първи път в историята си котата от 2000 $ за тройунция, накара много от наблюдаващите да се притесняват от неизбежна промяна на цената надолу. Но доста анализатори предвиждат, че това е единствено началото, защото рецесията от ковид ще кара вложителите да търсят сигурност под формата на кюлчета.

От началото на годината златото нарастна с близо 500 $ или 34%, което го прави един от най-добре представящите се активи. Само през последните 2 седмици повишаването беше с 200 $.

„ След като бариерата от 2000 $ беше премината, вложителите би трябвало да трансформират своите насочни точки и измененията ще са към по-висока цена. Навлизаме в бичи пазар “, счита Фредерик Паницути, представител на MKS швейцарска компания, която търгува със злато.

Мащабите на интереса са големи. Според Световния съвет на златото борсово търгуваните фондове са добавили ръководените от тях активи 922 тона злато на стойност от 60 милиарда $ единствено през тази година. Инвеститорите гледат на златото като положително място за предпазване на цената на своите средства по време на рецесия. Другите два сходни актива – американските държавни скъпи бумаги и американския $ – тази година не извършват тази функционалност и поевтиняват заради огромното разпространяване на вируса в Съединени американски щати и мощния спад на американската стопанска система и високата безработица там.

„ Докато централните банки печатат пари, с цел да съживят икономическата интензивност, цената на златото ще върви нагоре “, счита анализатора на немската Commerzbank Карстен Фрич. Това е по този начин, тъй като упованията за по-висока инфлация ще натисне доходността от облигациите надолу.

„ Основната причина е, че не златото не може да се печата, не може да се сътвори изкуствено, тъй че то ще резервира цената си “, изяснява Майкъл Хюсън от CMC Markets.

Прогнозата на Bank of America е за 3000 $ в идващите 18 месеца.

Не всички считат по този начин обаче. В Азия вложителите към този момент се отдръпват от златото поради високата му цена. Някои анализатори считат, че неговото повишаване е краткотрайно събитие. „ Това е пазар, против който е добре да се заложи, а не да се поддържа. Цената ще търпи промяна и нямам доверие да доближи повече от 2300 $ на тройунция “, разяснява Джанклаудио Торлици от T-Commodity.

“Защитата, която златото дава на портфолиото на вложителите, просто стана прекомерно скъпа “, прибавя Карстен Менке, анализатор от Julius Baer.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР