Скорошно проучване намери връзка между пикантната храна и развитието на

...
Скорошно проучване намери връзка между пикантната храна и развитието на
Коментари Харесай

Полезно или вредно е лютото за мозъка ни?

Скорошно изследване откри връзка сред пикантната храна и развиването на деменция

Много хора обичат. Но дали пикантната храна е потребна или нездравословна за тялото? Най-лютите сортове чушки могат да причинят съществени вреди за минути. Консумацията им може да докара до мощно главоболие, зной и мощен дискомфорт.

Основната дейна съставна част в лютите чушки и това, което ги прави толкоз лютиви, е капсаицинът.

Скорошно изследване в Китай откри, че постоянната консумация на огромни количества пикантна храна може да понижи когнитивната функционалност, увеличавайки риска от деменция, предава.

В изследването са взели участие 4582 китайци на възраст над 55 години. Изследователският екип е бил управителен от доктор Зумин Ши от Катарския университет в Доха.

„ Яденето на пикантна храна всеки ден има позитивен резултат върху загубата на тегло и поддържането на кръвното налягане “, споделя доктор Ши въз основа на друго изследване.

В това изследване откривателите са открили, че хората, които употребяват повече от 50 грама чили дневно, са съвсем два пъти по-склонни да развият когнитивно увреждане, в сравнение с хората, които не го употребяват.

Екипът също по този начин отбелязва, че участниците в изследването, които ядат по-пикантна храна, имат по-ниски приходи, както и по-нисък показател на телесна маса. В съпоставяне с хората, които не ядат люто, първата група е по-активна, има по-нисък показател на телесна маса, само че и двете групи са с съвсем еднакъв банкет на мазнини.

Изследователите допускат, че хората със здравословен показател на телесна маса имат по-висока сензитивност към капсаицин от тези с клинично наднормено тегло. Именно тази сензитивност може да изясни за какво тези човеци са изложени на нараснал риск от когнитивно увреждане.

Проучванията към момента не са публични и връзката сред пикантните храни и болести като деменция не е доказана. Предстоят още доста проучвания и наблюдения.

*Важно: Статията не замества уравновесеното хранене и консултацията с доктор!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР