Скорошно национално количествено изследване на маркетингова агенция BluePoint, проведено през

...
Скорошно национално количествено изследване на маркетингова агенция BluePoint, проведено през
Коментари Харесай

Половината от кандидатите за работа все още срещат предразсъдъци по време на интервю

Скорошно национално количествено проучване на маркетингова организация BluePoint, извършено през януари 2021 година по поръчка на TELUS International Bulgaria, демонстрира, че пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен. Около 70% от интервюираните споделят, че става все по-трудно човек да откри и да стартира работа. А една трета от интервюираните показват и съществуването на предубеждения, като на 30% от респондентите им се е налагало да скрият външен белег, етническа принадлежност, полова ориентировка или друго заради боязън от неприемане.
 Снимка 528031
Източник:

Толерантността към " другите хора " на национално равнище към момента не е толкоз необятно застъпена - единствено 2,3% считат, че българите сме извънредно толерантни, до момента в който 49,5% настояват, че обществото спада в рубрика " по-скоро нетолерантни ". Що се отнася до чувството какъв брой толерантни са работодателите у нас, 34% споделят визията, че те не са " отворени " към разликите в претендентите за работа.

Въпреки позитивната наклонност, която в огромна степен се дължи на навлизането на все по-големи компании у нас, прилагащи " политика на толерантност/приемане ", резултатите показват, че има път, който следва да бъде изминат. Проучването наблюдава и кои съгласно потребителите са неприемливите въпроси по време на изявление за работа. Сексуална ориентировка - 73,3% и цвят на кожата - 69,3% са следвани от религиозна принадлежност - 57%, проекти за деца - 55% и етническа принадлежност - 46%.

Освен на национално равнище, тематиките за предразсъдъците и приемането бяха проучени и измежду чиновниците на TELUS International Bulgaria . В анонимно проучване над 83% от чиновниците на компанията споделят, че в никакъв случай не са усещали назадничавост. Това се поддържа и от обстоятелството, че 98,7% от тях считат, че компанията попада в категориите " извънредно толерантни " и " по-скоро толерантни " работодатели на българския пазар.

Вярвайки, че когато чиновниците се усещат одобрявани на работното място, те резервират висока мотивация за развиване с директен резултат върху бизнеса, TELUS International Bulgaria започва национална акция " Бъди себе си " . Тя цели да стартира разговор за превъзмогване на предразсъдъците в процеса на кандидатстване за работа и се поддържа от редица известни персони, измежду които Влади Ампов-Графа и Прея.



Като първа стъпка компанията показа част на корпоративните политики по наемане, които подсигуряват, че процесът по назначение на нови чиновници е фокусиран напълно върху професионалните качества на претендента. Първата стъпка е напълно онлайн - самостоятелен и справедлив тест за оценка на равнището на притежаване на непознат език и механически умения, едвам след който се минава към изявление онлайн. За да се подсигурява обективността, на претендентите за работа в TELUS International не се задават въпроси от персонален темперамент . Ставайки към този момент част от компанията, тя поддържа тяхното развиване посредством структуриран проект за израстване и надграждане на уменията на всеки чиновник по отношение на самостоятелните му качества, познания и желания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР