Скорошните изстрелвания на мега съзвездия от типа на StarLink на

...
Скорошните изстрелвания на мега съзвездия от типа на StarLink на
Коментари Харесай

Изкуствените космически обекти засилват светлинното замърсяване на планетата

Скорошните изстрелвания на мега съзвездия от вида на StarLink на Илон Мъск бяха разкритикувани остро поради метода, по който яркостта и орбитата им се отразяват на сегашните и бъдещи наземни обсерватории. Ситуацията обаче наподобява е по-зле, в сравнение с предполагахме. Нови резултати подсказват, че изкуствените спътници усилват доста светлинното замърсяване.

Новият теоретичен труд, оповестен в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters, преглежда целия „ облак " от основани от индивида обекти, който орбитира нашата планета. Това включва както дейните, по този начин и изоставените спътници, елементи от ракети и голям брой дребни фрагменти галактически отпадък.
Отделните и най-големи обекти могат да бъдат уловени само от най-прецизните принадлежности, само че като цяло този отпадък над нас създава зарево, което усилва яркостта на нощното небе с над 10 % над естествените равнища. Това е оттатък пределната граница, открита през 1979-та за място, за което се счита, че е светлинно нечисто.

„ Нашите резултати подсказват, че от ден на ден хора - освен астрономите - няма да могат да се любуват на девствените нощни висини. Настоящият теоретичен труд може в действителност да промени естеството на този разговор - споделя съавторът на изследването Джон Барентайн, шеф на Public Policy for the International Dark-Sky Association. - За разлика от наземното светлинно замърсяване, този вид изкуствена светлина на небето може да бъде забелязана в доста по-голяма част от земната повърхнина. Астрономите строят обсерватории надалеч от градските светлини, с цел да могат да имат достъп до тъмни висини, само че тази форма на светлинно замърсяване има доста по-голям географски обсег. "

Изследването е първото, което регистрира цялостния резултат на изкуствените обекти в Космоса върху нощното небе. Екипът не е очаквал той да е от изключително огромно значение за средностатистическия наблюдаващ, само че анализът демонстрира, че това е доста значим фактор, който би трябвало да вземем поради за в бъдеще.

„ Нашата съществена мотивация бе да определим по какъв метод външните източници (като да вземем за пример галактическите боклуци в околоземната орбита) способстват за яркостта на нощното небе - споделя водещият създател на изследването Мирослав Косифач от Словашката академия на науките. - Очаквахме нарастването в яркостта на небето да е незначителна или никаква, само че нашите първи теоретични калкулации се оказаха извънредно изненадващи и това ни подкани да обявим резултатите си неотложно. "

Частните компании започнаха да понижават отразителната дарба на изстрелваните от тях обекти, само че това евентуално няма да е задоволително. Рязкото нарастване на обектите, намиращи се към Земята, ще промени фрапантно метода, по който наподобява нощното небе.

Източник: IFLScience

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР