Скорошни доказателства, че друидите вероятно са извършвали канибализъм и ритуални

...
Скорошни доказателства, че друидите вероятно са извършвали канибализъм и ритуални
Коментари Харесай

Друиди извършвали човешки жертвоприношения

Скорошни доказателства, че друидите евентуално са правили канибализъм и ритуални човешки жертвоприношения – евентуално всеобщи — прибавят тежест към изказванията на Древния Рим за дивостта на друидите, споделят археолози.

След посещаване в Британия през 1. в. н.е., римляните се върнали с ужасяващи истории за тези високопоставени свещенослужещи на Келтите, които се популяризирали във по-голямата част на Европа за към 2000 години.

Юлий Цезар, които е водел първото римско акостиране през 55 година н.е., споделил, че келтите „ имат вяра, че боговете се любуват на избиването на пандизчии и престъпнци, и когато запасът от заложници намалее, те жертват даже и почтените. ”

Историкът от 1. в. Плини Стария отива и по-далеч, предполагайки, че келтите практикували обреден канибализъм като ядяли плътта на враговете си, с цел да получат духовна и физическа мощ. Но единствено думата на римляните – защото античните келти не са оставили никакви писмени документи – не е задоволителна за историците и те са жигосали сходни приказки като военна агитация.

Досега.

Отвратителни друидски открития

Скорошни ужасни открития явно удостоверяват изказванията на римляните съгласно „ Тайните на друидите ”, нов документален филм на National Geographic Channel.

Може би най-уличаващото доказателство е 2000-годишното мумифицирано тяло на Човека от Линдоу, намерено в Англия през 1980. Добре поддържаните нокти, вчесаната коса и брада на Човека от Линдоу допускат неговия висок статут – евентуално е самия той да е бил друид.

Поне още едно нещо наподобява несъмнено по отношение на античния юноша – той е бил жертва на деликатно осъществено жертвоприношение.

Скорошни изследвания откриха, че главата на Човека от Линдоу е била разрушена, а гърлото му е бил извито и прерязано.

Друидския Кървав шадраван

" Имате въже, пристегнато към врата му, и сега, в който врата се е пречупил, гърлото е било прерязано. Това би предизвикало голям шадраван от кръв. ”, споделя археоложката Миранда Алдхаус-Грийн (Miranda Aldhouse-Green), археолог във университета Кардлиф в Уелс и специалист по друиди.

Още една улика е открита в добре непокътнатите черва на тялото – поленови семена от имел, растение свещено за друидите. ( Римляните пишат, че друидите са режели имел от дърветата със златни остриета.)

Смъртта на индивида от Линдоу е датирана към 60 година прочие Н. е., когато римляните осъществили ново нахлуване на острова на Англия, който през днешния ден е част от Обединените кралства.

 Друиди правили човешки жертвоприношения

Той може да е бил рискуван, с цел да убеди келтските богове да пресечен настъплението на римляните, споделя Алдхаус-Грийн.

" Нещо трябвало да се направи, с цел да ги спрат, ” споделя тя в документалния филм. „ А какъв по-добър метод, от жертването на аристократ от висшите съсловия? ”

Тази концепция съответствува с нещо, което е написал Юлий Цезар: В рискови времена, античните келти вярвали, че „ в случай че не бъде препоръчан човешки живот, разсъдъкът на безсмъртните богове няма да е благоразположен. ”

Масово жертвоприношение?

Други злокобни доказателства идват от пещера в Алвстън, Англия.

Скелети на повече от 150 индивида от времето на римското настъпление са открити през 2000 година.

Възможно е друиди да са умъртвили жертвите (у които са открити доказателства за мощни черепни удари) едновременно. Вероятно е самото римско настъпление да е бело повода за ритуалната кървава баня, споделят откриватели.

Марк Хортън (Mark Horton), археолог в Бристолския университет, мисли, че купчината тела допуска гневна съпротива на римляните, дали на бойното поле иби посредством смъртоносни ритуали. " Може би цялото това е едно голямо жртвоприношение... омилостивяване на боговете, с цел да обезпечат цялостната победа над римляните, ” споделя Хортън.

Костите от пещерата Алвстън ни навеждат и на по-мрачни мисли – канибализъм. Човешка бедрена кост открита в пещерата е била счупена по тъкмо същия способ, по който хората вадят хранителния костен мозък от скотски кости.

Но в случай че костта е доказателство за канибализъм при Келтите, тази процедура евентуално е била изключителна необичайност, счита Хортън. Това може да е доказателство за възходящи апетит и обезсърчение от нападението на римляните, прибавя той.

" Най-малко неприятното доказателство " Преди откривателите се мъчеха да свържат каквито и да било археологически доказателства с друидите, камо ли знаци за човешки жертвоприношения или канибализъм, споделя археологът Саймън Джеймс (Simon James) от университета в Лайкастър (University of Leicester), Англия.

" Винаги сме подозирали, че изказванията на римляните са агитация на варваството. Но някои скорошни открития като Човекът от Линдоу допускат, че са при друидите се случвали тъмни и кървави неща. ” споделя Джеймс, който не е взел участие в новия документален филм.

Поленът от имел у Човека от Линдоу е „ минимум неприятното археологическо доказателство, което имаме и което се вписва в тези истории за друидите, ” прибавя той. " Може би имелът е бил посипан върху храната му ритуално, малко като напръскване със светена вода, или комплициран в питието му, ” споделя Джеймс.

Ако Линдоуския човек и други са били в действителност принесени в жертва в опит да спрат римляните, то тогава животите им са погубени на вятъра.

До ранните епохи на първото хилядолетие от новата епоха, провалянето на келтите и претопяването им в Свещената Римска империя е съвсем изцяло осъществено в Европа. Днес тяхната в миналото необятно публикувана просвета живее главно в обичайните езици на Ирландия, Уелс, и Бретан, Франция.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР