Скоро стана ясно, че София е сред 20-те града с

...
Скоро стана ясно, че София е сред 20-те града с
Коментари Харесай

Вижте: Люлин, Младост и още софийски квартали преди 40 г.

Скоро стана ясно, че София е измежду 20-те града с най-бързо поскъпнали жилища в света.

Столицата на България се подрежда на 18 място измежду 150 града по растеж в цените на парцелите в интернационалния отчет на консултантска компания. Оказва се, че по-новите жилищни здания в София, намиращи се на топ локация, са измежду най-предпочитаните за хората и се продават за по-малко от месец.

Кога е най-изгодният миг за закупуване на парцел

Старите панелки въпреки всичко остават най-често срещаните здания в София към момента.

Панелните квартали са строени по-масово през 70-те и 80-те години на XX в.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАХА КВАРТАЛИ КАТО "ЛЮЛИН " И "МЛАДОСТ " ПРЕДИ 40 Г.

През последните няколко десетилетия след измененията от 10 ноември 1989 година, тези жилищни комплекси не престават да се развиват. За едни те са към момента "спалните " на София, където служащите се прибират, с цел да се нахранят и приготвят за... новия работен ден.

Други... намират обаяние и някак съумяват да пресъздадат сивото и еднотипно пространство в нещо, което е по-приятно за окото.

Най-скорошен образец в това отношение - задружните съседи, които преобразуваха една остаряла панелка в столичния квартал "Люлин ".

Как изглеждаше българският дом през соца (СНИМКИ)

Вход А в блок 226 е като същински дом - още от влизането в предверието има маса, огледала, радиоприемник, а по стълбите е обтегнат килим. Снимките събраха огромна известност в обществените мрежи. Хиляди поздравиха делото на хората. Разбира се имаше и такива, които по-скоро не харесаха видяното.

Историята на "Люлин " стартира в средата на 60-те години.

Тогава страната разпорежда проектирането на огромен жилищен регион за към 120 000 души в северозападната част на София, който би трябвало да се намира на територията на тогавашния квартал "Модерно предградие " и на свободните площи към него.

Вещите и модификацията от соца, които носят носталгия

Проектът е направен от колектив на "Софпроект " с началник в началото арх. Неделчо Паскалев, а след това арх. Кирил Бочков и е приключен през 1969 година

Строителството стартира през 1973 година

Панелните здания в Люлин се строят по двете най-нови тогава списъки за панелно строителство. В обособените микрорайони е планувано построяването на многоетажни паркинги за колите на жителите, както и редица магазини, учебни заведения, детски градини, спортни уреди.
 " Люлин "
Първите поданици на "Люлин " идват към 1977 година По това време се разкриват и първите автобусни линии от комплекса към пл. Сточна гара. "Люлин " обаче надалеч не е един от първите квартали, основани през интервала на социализма.

Как изглеждаха типичните руски домове

Сред първенците в това отношение са жк. "Ленин ", "Владимир Заимов " построен дружно с прилежащия към него парк, жк "Хиподрума ", "Лагера ", "Изток ", "Западен парк " ( “Христо Михайлов”) и други

Характерно за първите застроени социалистически комплекси е вярната планировка на пространството, зелените площи в междублоковите пространства и относително ниското строителство на блоковете.

В галерията горе ви предлагаме неповторими архивни фрагменти на едни от кварталите на София, строени в средата на XX в.

Снимките са ни общително предоставени от "Спомени от Народната република "

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР