Скоро спорът между държавата и бизнеса за касовите апарати ще

...
Скоро спорът между държавата и бизнеса за касовите апарати ще
Коментари Харесай

Вижда се краят на спора за касовите апарати

Скоро разногласието сред страната и бизнеса за касовите апарати ще завърши. Измененията на противоречивата Наредба Н-18 през януари бяха отсрочени с шест месеца. Аргументите на бизнеса за удължаването на периода за влизане в действие на промените в наредбата във връзка с профилираните софтуери за ръководство на продажбите бяха чути. Преди това няколко сектора заплашиха с митинги, тъй като съгласно тях има прекомерно неразбираеми и спорни текстове, както и проблеми, които могат да доведат до разнообразни тълкувания, а това от своя страна да докара до основаване на условия за корупция и чиновнически произвол. Фирмите настояват, че наредбата основава спомагателна финансова тежест за легалния бизнес и най-много за дребните и междинни предприятия. Те са безапелационни, че има условия, ограничаващи конкуренцията.

В сряда Националната организация за приходите и бизнесът се сплотиха към оферти за промени на Наредба Н-18, обсъждани в поредност работни срещи. Агенцията показа план на промени по време на работна среща с присъединяване на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България, оповестиха от Национална агенция за приходите.

Експертите на Национална агенция за приходите са разгледали общо 105 оферти на бизнеса, като 2/3 от тях са били признати, стана ясно на срещата. Те към този момент са готови като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат в допълнение разисквани с бизнеса преди публикуването им за публично разискване.

В новите оферти е прецизирана дефиницията на програмен продукт за ръководство на продажбите, ясно е избран началния момента на продажбата. Сред признатите от бизнеса и Национална агенция за приходите промени са още облекчение на реквизитите на фискалните бонове, изцяло нова регулация на така наречен медицински програмен продукт, удължение на периода преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и доста други.

Заедно с разискванията на измененията ще бъде пуснат и профилиран интернет уебсайт в помощ на търговци, разработчици на програмен продукт и консуматори, стана ясно още на срещата.

„ Особено значимо за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без благоприятни условия за интерпретация и пояснение. Затова в режим на градивен разговор създадохме плана за изменение, който ще продължим да обсъждаме, с цел да може в обозрим интервал наредбата да стартира да се ползва “, сподели заместник-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Пламен Димитров.

Представители на бизнес организациите изрекоха задоволството си от това, че предложенията им са били премислени и признати. Според тях, екипната работа по Наредба Н-18 ще докара до нужния резултат да е инструмент за понижаване на сивата стопанска система.

„ Независимо от паузата, която наложи изключителното състояние в България поради COVID-19, работата по Наредбата не е серпантина. Национална агенция за приходите е свършила много работа въз основа на предложенията на бизнеса, с цел да бъдат отстранени неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се основат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много значимо е да сме сътрудници “, уточни финансовият министър и прикани разговорът да продължи.

Срещите с бизнеса ще продължат през идната седмица.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР