Скоро след като от София Тех Парк анонсираха българска разработка

...
Скоро след като от София Тех Парк анонсираха българска разработка
Коментари Харесай

Ще стане ли българска молекула лекарство срещу COVID-19 и кой ще го притежава?

Скоро откакто от София Тех Парк анонсираха българска разработка на молекула, с която разработчиците се надяват да се борят сполучливо ковид, стана ясно, че са нужни 4 млн. евро за предклинични тествания и че Съединени американски щати показали интерес. За вероятността патентът върху продукта да отиде в американски ръце, заяви представителят на фирмата-разработчик " Микар 21 " Кристина Ескенази.
Припомняме, че министър председателят Бойко Борисов изрази запаси дали молекулата ще е ефикасна и незадоволство от даваните всяка година, по думите му, 50 – 80 милиона за опити, само че и обществено се ангажира, че в случай че е сполучлива българската анти-COVID молекула, не 4, а 40, дори 44 милиона би дал. Последва отворено писмо от разработчиците, в което те прецизират, че не са получили от страната и 1 лев и дефинират мненията на премиера за " неправилни внушения ".
Междувременно, читатели на Actualno.com обявиха подготвеност за дарения и предложиха на разработчиците да открият дарителска сметка. Докъде стигна създаването и какви са изгледите да остане българска, описа в изявление за Actualno.com представителят на " Микар 21 " Кристина Ескенази, която е и ръководител на Български биотехнологичен и здравен клъстер и основател и член на УС на клъстер " Изкуствен разсъдък ".
Г-жо Ескенази, до каква степен стигна създаването на българска молекула против новия ковид?
Имаме създадена молекула, само че пък нямаме финансиране за предклиничните ѝ изпитвания. Месец и половина учените от " Микар 21 " не стопират да работят – с изключение на молекулата, за която беше обявено, че третира ковид, съумяха да основат още две, тъй че сътвориха троен метод, посредством три разнообразни кандидат-лекарства, с цел да се подсигуряват по-добри резултати и оптимално да се доближим към по този начин търсеното лекарство за COVID-19.
Ние още преди месец и половина стартирахме диалози с разнообразни вложители. Кандидатствахме и по няколко европейски стратегии и планове, само че казусът е, че процедурите са много мудни и тромави. Например за един от плановете сме подали документи при започване на март, а резултатите и оценките се чакат чак в края на август..
 Пояснете какво съставлява нововъведението на " Микар 21 "?  
Работим върху основаването на дребни молекули, които контролират протеини от ССR1 до CCR10, които в действителност са виновни за имунната система, като в международен проект са много малко разработките в региона. Това, в което " Микар 21 " съумява да покаже отлични резултати с създадените първи в класа си дребни молекули, е в някои от тези CCR- протеини, което е потвърдено посредством над 5 поредици от проби в реномирани и сертифицирани международни лаборатории (ThermoFisher, Eurofins и др.). На процедура за тези 4 години компанията има 18 дребни молекули в разнообразни области, измежду които хронична болежка, псориазис, рак на гърдата, метастази и така нататък, т.е. има много разработки, които по този начин или другояче се наблюдават от разнообразни групи вложители и фармацевтични компании. Сега се подвигна доста звук към COVID-19, откакто пристигнаха първите проучвания преди месец и половина, че създадената от българската компания молекула е най-активна и селективна и то тъкмо за виновните СCR протеини. Това се предполагаше, защото се пускаха още в самото начало проби с ХИВ препарат, срещу ХИВ и от там пристигнаха тези резултати и вдигнахме този звук. Затова и тръгнахме да сътворяваме още и още подходи, и още и още молекули, в случай че е належащо, с цел да може в действителност да повлияем върху тази болест. Да не приказваме, че една такава молекула може с оптимизация и лека трансформация да служи и за грипове и за другите видове коранавируси, защото тя не е единствено за COVID-19. 
Как молекулата ще противодейства на вируса? 
Единият метод на " Микар 21 " има за цел кандидат-молекулата да попречва проникването на вируса в клетката. Има рецептори, посредством които COVID-19 навлиза в клетката (ACE2), а нашите молекули влияят върху рецептора и не дават опция вирусът да навлезе в клетките (бел. ред. - това става чрез S протеина на вируса SARS-CoV-2, който е самобитен ключ - ключалката е ACE2). Това е доста условно казано, само че зад него стои много сериозна просвета. На уеб страницата си имаме качена научна аргументация и който се интересува, е добре пристигнал, можем да разбираем процеса теоретично.

Илюстрация: " Микар 21 "
А най-общо казано, главното е да се препятства опцията на този вирус да се свърже с клетките посредством ензима – рецептора, който разрешава това да се случи. Това е нещото, с което считаме, че ще успеем да възпрепятстваме вируса и това е ключът към откриването на лекарство. Другите два метода на " Микар 21 " са аналогични, като са индиректни и са учредени на най-новите проучвания от последните на фундаменталната просвета, които се разгласяват ежечасно. 
Какво значи дребна молекула?  
Това е най-малкото допустимо ключе из сред милиарди други, които влизат тъкмо в тази брава, в тази ситуация рецептора (ензима ACE2) и заселват или понижават резултата на този рецептор. Тук не става въпрос за лекарство за псориазис, не става въпрос да се намажеш с нещо и през днешния ден да ти мине, само че след две седмици отново да се прояви казуса или нещо сходно. Тук става въпрос за лекуване, става въпрос тотално да изчезне опцията за развиване на заболяването на клетъчно равнище, на генетично равнище. Така че това е лекарство. На тази база – на нови дребни молекули се развива така наречен персонализирана медицина, която тъкмо това цели – прави се генетичен тест на индивида, виждат се генетичните болести, които той има и надлежно незабавно да може да се ревизира има ли медикаменти или молекули и в какъв етап са, в това число може да се създаде такова. Това е наклонността за в близко бъдеще. Някои страни, като Естония, да вземем за пример, включват в самата национална здравна карта да се заплащат такива генетични проби, тъй като ти можеш да създадеш и да третираш с лекарство обещано заболяване доста преди то да се е показало, което е задачата, ключът към по-добрия метод на живот. Това прави главно " Микар 21 ". 
Кои са " Микар 21 "?  
Компанията е позната с наименованията " Микар ", " Микар 21 " и " Микар Иновейшън " и защото на британски се изписва със " с ", от време на време на български я изписват като " Мицар ", само че това е еднакъв юридически индивид, с еднакъв притежател. В последните 4 години компанията има голям брой извоювани награди - български и интернационалните, измежду които " Инвеститор на годината ", " Иновационно дружество на годината ", огромната премия на " 24 часа " и други Освен това, " Микар 21 " е единствената българска компания, която е определена да бъде част от интернационалните аналитични отчети във връзка с компании, които се занимават с разкриване на лекарствени молекули и играчи на фармацевтични пазар 2020-2030 година. Дори да има други, те не са включени и отразени от интернационалните аналитични организации.
" Микар 21 " като компания има 7 научни изявления в най-хубавите научни издания, които, като се изключи че валидират тяхната технология, демонстрират и че тя е извънредно новаторска, а точно -. Така че компанията е доста новаторска, приета е, разпознаваема е, с доста награди. Освен това, компанията е един от основателите на Биотехнологичен и здравен клъстер в България, с който ние на процедура се опитваме да пробудим интерес в региона на биотехнологиите, с цел да можем в действителност дружно да се поддържаме, да развиваме и да осъществяваме тези невероятни артикули, които се основават тук. Имаме артикули в областта на 3D биопринтирането, което е отново международна иновация, имаме генетични компании, имаме доста новаторски компании за градско земеделие, за решения, свързани с произвеждане на храни и екологични планове – това е една изключителна екосистема, която има потребност от помощ в този момент, с цел да не я изтървем и нея. 
Бяхте съобщили, че за молекулата против СOVID-19 сте пред сключване със Съединени американски щати, до каква степен стигнаха нещата?  
Със Съединени американски щати нещата са най-напреднали. Имаме подписан прелиминарен контракт. Спряхме се на тях за подписване на контракт, тъй като нашият основен академик - доктор Филип Фратев, е работил много години като основен съветник към Фармацевтичния факултет на Тексаския софтуерен университет и има доста добра известност там, има доста изявления, научни писания с сътрудници и неговата работа там се следи много изкъсо. Но казусът е, че с цел да дадат нужното финансиране, изискват компанията да отиде в самата страна, т. е. в тази ситуация САЩ; естествено държат и на мажоритарен дял, и на право върху патентите, приложението и създаването на молекулите. Има и уговорка всяка нова молекула, която тази компания създава, да минава първо през тях, т.е. вложенията първо да бъдат осъществени там. 
Други страни също демонстрираха интерес, само че в договарянията с тях сме по-назад, по-дълго време лишават, а и там съвсем постоянно става въпрос за изискването компанията да е в страната, откъдето в действителност е вложителят. Донякъде логиката е, че вложителите държат техните вложения, изключително когато приказваме за рисково вложение да са в техния заден двор. Това е логиката на нещата в международната процедура. 
Какви са изгледите създаването да остане българска? Читатели на Actualno.com показаха в мнения подготвеност за дарения, евентуално освен те?  
Това, което ние желаеме, е да задържим тази молекула. С нас се свързаха стотици хора от целия свят българи, освен от България, само че и от нашата диаспора с апела – дано да създадем по този начин, че българската просвета да остане в България. За задачата започнахме да работим за основаване на фондация и се надявам напълно скоро тя да бъде реалност. Намеренията ни са фондацията да работи на правилото " предай нататък ", тъй че " Микар 21 ", подкрепяна от обществото да може да организира идващите и последващите проби за предклинично изпитване и реализирайки новите молекули, да може да възвърне тези средства във фондацията и да бъдат подкрепяни други такива компании. Надяваме се към края на седмицата да обявим методите за събиране на средства. 
4-те милиона, които в началото казахте, че са ви нужни, за предклиничната фаза ли са или за предварителната работа?  
Те са за предклиничната фаза. Парите, които са ни нужни, не са за това, което " Микар 21 " е направила до момента, а за следващи проби, за етапа " предклинични изпитвания ", която включва серия тестване за токсичност, фармакология, сертифицирани проби върху животни и прочие За страдание в България няма компании и лаборатории, които да правят предклинични изпитвания. Това са поредност от много проби при разнообразни животни – мишки, зайци, дребни свине и така нататък Имаме доста добре написан обстоен бизнес проект с приложени предложения от такива компании и лаборатории, които са ни дали цени кое какъв брой ще коства и какъв брой време ще отнеме. Разчетът е много прецизен и явен, няма по какъв начин по различен метод да го създадем. Само за синтеза на лекарство ще трябват много пари, с цел да се синтезира (произведе) като вещество, защото са неповторими структури, които не съществуват в природата. 
Искрено се надяваме, че посредством фондацията ще се наберат нужните средства. Говорих с доста хора, които в действителност имат вяра, че дружно можем да съберем сумата. Коментирахме дали да не създадем дарителската акция в няколко етапи, защото 4 милиона са доста пари, само че може да се направи първата фаза за половин милион за съответните дейности, след това за идващите и да има от ден на ден и повече доказателствена част за работата ни. 
Вариант ли е поддръжка от Българска банка за развиване или от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия?  
В ББР и по-специално в техния рисков фонд: Фонд за финансови вложения още преди една година имаме подадена документи за една от молекулите на " Микар ", която е отделена с друга компания " Болка Фармасютикълс ". Това е първа в класа си молекула за хронична болежка, която е в региона на GlyT2 протеина. Подадени са документите, бизнес проект, всичко, след поредност от срещи и много спомагателни документи и до ден сегашен нямаме финален отговор. 
С друга от молекулите на " Микар ", която е за кардиомиопатия - инфаркт при кучета и котки, кандидатствахме предходната година посредством компанията " КардиоМол ", която създадохме дружно. Беше на последната сесия по Националния иновационен фонд – 10 сесия, 2019 година. В края на годината бяхме измежду спечелилите с плана, само че защото трябваше през февруари да стартираме закупуване на изчислителна техника, поради ковид изпаднахме във форсмажор, т.е. не можем да придвижим наникъде плана и надлежно не можем да употребяваме нито стотинка от този план, защото там за всеки осъществен план се отпускат средства, т.е. първо инвестираш, след това средствата ти се възвръщат. Ние сега нямаме от кое място да извадим средства, още повече, че не можем да осъществим и самия план. Така че и там е 0 лв. поддръжката към този момент, като към този момент над 25 000 лева Иначе програмата е доста хубава, това е може би един от светлите лъчи в страната - някаква мярка, която да поддържа компании като нашата, само че не щеш ли ние не можем да се възползваме от нея по стичане на събитията. 
Поредно приключване на български мозъци и научни артикули в чужбина ли се обрисува?  
Не е единствено " Микар 21 " единствената компания, която се занимава с частна научно-изследователска активност. Има доста други, само че те също, сходно на " Микар 21 " са затруднени. .  
Обмисляхме и разновидността за краудфъндинг (crowdfunding), само че тук отново пролича нещо, което за нас е изненадващо и е още един стопер за такива компании – оказа се, че в България краудфъндингът не е контролиран, т.е. в случай че ние желаеме да на вършим нещо за български компании в България, би трябвало да разкрием компания в чужбина, която да прави краудфъндинг, което е неуместно и опонира на самата концепция. 
Търсим всевъзможни разновидности за реализация и на този стадий фондацията може да отговори на това, защото разчитаме и да има цялостна отчетност и бистрота, тъй че хората да знаят всяка една стотинка къде отива и какво се случва, както и да е метод за разпространение на нашите в действителност международни разработки, които биват основани, с помощта на нашия интелектуален труд. 
Кога ще пристигна доказателство дали молекулата е сполучлива?  
Става въпрос за просвета и има наложителни стъпки като научни изявления и доста проби. " Микар " има научни изявления в интернационалните издания като сп " Nаture " и други Отделно се минава през доста проби. Ние имаме доста положителни, дори страхотни резултати с тези молекули пред две от най-големите лаборатории в света ThermoFisher и Eurofins, при които тестваме интензивност и селективност на това вещество. 
Това, което следва, е молекулата в идващите етапи да премине през още проби, през още лабораторни изпитвания и през още валидации. Имаме вдъхната убеденост - по последни данни, отново по публикация в " Nature " отпреди няколко дни, вирусът на COVID-19 навлиза в Т-клетките, т.е. непосредствено в имунната ни система, сходно, само че не същото като ХИВ, а тези протеини ССR и тези молекули, които създава " Микар 21 ", са дейни тъкмо в тези области, в тези протеини. Това ни дава спомагателна убеденост, че нашият метод е в действителност разумното решение за тази подла болест. 
Премиерът се зарече при потвърдена успеваемост да финансира молекулата, разчитате ли на това?  
Би било отлично, само че не става въпрос дали разчитаме или не на това. На нас ни е належащо да продължим в идващ стадий и да продължаваме да давам все по-добри резултати. Естествено, ние уведомихме, че от страната не сме получили никаква финансова поддръжка. Не държим на това. Това, на което държим, е подпомагане за разпространение. Разбираме, че тук няма компании, които да могат да валидират дали научната стойност на тези молекули е такава, каквато би трябвало да бъде и това е обикновено може би, само че сигурно в Европа има доста институции, доста професори, доста научни организации, които могат да валидират.. Пътят, който ние сега изминаваме, е ужасно дълъг. Германия и Франция, промотират фирмите, които се занимават с разкриване на медикаменти или ваксини, тъй че да придобият известност и видимост измежду научните и капиталовите среди и продуктите им да се валидират. 

Кога би могла молекулата да стигне до практиката?  
Стандартно, когато става въпрос за ново лекарство, интервалът е доста дълъг и може да отнеме 8 – 10 години. Но в тази ситуация с COVID-19, всички държавни лекарствени организации се събраха и понижиха периодите. Когато приказваме за предклиника – етапа, за която търсим сега финансиране, в края ѝ ще се знае дали молекулата работи върху животни. Напоследък излязоха данни, че домашни любимци към този момент се заразяват с COVID-19, т.е. оттук-нататък ще имаме пазар на животни. А какъв брой време ще отнеме предклиниката – евентуално към 8 - 9 месеца. Естествено биха могли и още да се съкратят процедурите, само че това зависи от международните здравни управляващи и лекарствените организации, които допускам, че ще се опитат оптимално да съкратят периода. А изпитванията за хора – така наречен фаза от 1 до 4, също ще лишават няколко месеца, съгласно по този начин заложените и понижени доста фрапантно периоди. По общо мнение на всички огромни фармацевтични компании, целият период който визират всички, е най-малко 18 месеца. Но това е решение на лекарствените организации какъв брой да съкратят, къде да съкратят.. 
Все отново, вие решавате – ще остане ли създаването българска?  
Ще създадем всичко допустимо да остане българска. Затова влагаме в допълнение ужасно доста време и старания за основаването на тази фондация, за популяризирането, за връзки и прочие Ние ще дадем целия късмет, който можем, само че в последна сметка остава и моралният проблем – всеки ден умират доста хора, т.е. ние би трябвало да сме бързи, би трябвало да сме гъвкави, че да продължим работата си, с цел да можем да спасяваме човешки живот, което е наша съществена цел от самото основаване на компанията. - с сходен вирус не сме се сблъсквали, тъй че въпросът е за доста малко време да можем да излезем с ново решение в битката с пандемията. 
Интервю на Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР