Скоро след като Гръмовержецът Зевс сразил баща си – титана

...
Скоро след като Гръмовержецът Зевс сразил баща си – титана
Коментари Харесай

WADA - матрицата, която определя реалността в спорта

Скоро откакто Гръмовержецът Зевс съкрушил татко си – титана Кронос, селището Елис се трансформирало в първоизточника на античните олимпийски игри. Те били основани в чест на боговете от Олимп. И в частност на Зевс. Хората се състезавали между тях, с цел да опитат да се потвърдят, че са богоравни. Първите надпревари били свързани с тичане, скачане, мятане на диск, мятане на копие, бокс, битка, а по-късно и конни надбягвания. Победителите били награждавани с венец от диви маслинови клончета, което било голяма чест.
Така се зародили и олимпийските правила. Доблест, чест, неотстъпчивост, почтеност. Игрите ставали мотив даже военни спорове да бъдат краткотрайно преустановявани. Те забавлявали и обединявали хората. През 394 година след новата епоха обаче император Теодосий I забранил провеждането им, обявявайки ги за езически традиции. Така олимпизмът бил заровен в пръста за повече от 1500 години.
Слабото физическо положение на френските бойци по време на Френско-Пруската война от 1870-1871 година и последвалото проваляне в нея били мотивът барон Пиер дьо Кубертен да даде концепцията за възраждането на олимпийските игри, продължавайки завета на Томас Арнолд, който е учредител на спорта. Отделно от това той желал да способства за мира и интернационалното съгласие сред народите. Според него „ младежта на света “ би трябвало да мери сили в спорта, а не на бойното поле. Точно 1500 лета след заповедта на император Теодосий I, конгресът в Париж взема решение, че първите модерни олимпийски игри ще се проведат в нейната люлка – Атина 2 години по-късно през 1896. Основан е Международният олимпийски комитет (МОК), който да дава отговор за организацията на форума, а самият Кубертен е определен за общоприет секретар.
Гръцката столица приема 241 спортисти от 14 страни, а събитието е белязано от голям интерес и респективно триумф. МОК взема решение Игрите да се организират през 4 години, а домакинът да се сменя на ротационен принцип. Една от дребното народи, които изпращат делегации на първите модерни летни олимпийски игри е българската в лицето на петима гимнастици. По този метод България изрича уважението и поддръжката си към олимпизма и Гърция. Нещо, което се цени високо от Комитета и до през днешния ден в Държавния исторически списък се пазят 2 постановления за българските представители през 1896 година в Атина.
В началото право на присъединяване имали единствено дилетантите. След промените на Майкъл Морис през 70-те години експертите стартират последователно да навлизат в магията на олимпизма.
Спортът става все по-масова активност и това довежда до основаването на регулярен орган в лицето на Световната антидопингова организация през 1999 година в Лозана. Тя е родена по самодейност на Международния олимпийски комитет. Има за цел да реализира мониторинг върху спортистите, да се бори против приемането на неразрешени вещества, които биха подкрепили представянето на несъмнено лице и надлежно да ги глоби при потвърдена виновност.
В реалност, за известно време съществува бистрота и неведнъж биват сполучливо уличавани голям брой „ нарушители “. Но с времето организацията стартира да губи престижа си пред обществеността и пред самите спортисти.
Световната антидопингова организация може да е млада по възраст, само че към този момент има премного история зад тила си. А в последните години не може да се похвали с нищо положително.
Започнаха да излизат нескрито систематични операции с древен пропорции на съветски проби, които сред 2010 и най-малко до август 2015 са били манипулирани от съветското държавно управление под носа на УАДА. Разследването на организацията сочи, че спортният министър на Русия е ръководел цялата скица за манипулиране на допинг проби.
„ Министерството на спорта е управлявало, направлявало и провеждало операции с резултатите на спортистите и ги е подменяло с дейното присъединяване и помощта на Федералната работа за сигурност и Центъра за спортна подготовка на националните тимове на Русия в Москва и Сочи”, се споделя в отчета на Ричард Макларън, който е оглавявал самостоятелната комисия към УАДА.
За да поддържа обвиняванията си канадският юрист е изпратил пробите на съветските спортисти, състезавали се в Сочи, до антидопинговата лаборатория в Лозана, след което и до тази в Лондон, тъй като по гърлата на шишенцата, в които се съхранявали пробите, се забелязвали леки драскотини като от отваряне. Резултатите били безапелационни – безусловно всички шишета са отваряни за манипулиране.
Комисията е безусловно сигурна в достоверността на изнесените в своя отчет данни: „ Аз съм изцяло уверен в своя отчет. И въпреки всичко ви апелирам да го прочетете цялостно”, споделя Макларън, който прецизирал, че московската лаборатория е криела доказателства за допинг случаи и е давала подправени отчети.
Бившият шеф на антидопинговата лаборатория в Русия – доктор Григори Родченков признал, че десетки спортисти са взимали допинг преди игрите, а показанията му са били взети под внимание при правенето на отчета.
Според Родченков минимум 15 медалисти от Сочи са взимали неразрешени субстанции, а също по този начин съветски спортисти са употребявали допинг и преди Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, международното състезание по лека атлетика в Москва през 2013 година и международното по плувни спортове в Казан през 2015 година.
Впоследствие тези разкрития се върнаха като бумеранг към Русия, която бе лишена от лекоатлетите (с изключение на Дария Клишина) и тежкоатлетите си на Олимпийските игри в Рио‘2016. Така от общо 387 представители, Руската федерация остана с към 200. Освен това на руснаците бяха отнети 4 златни медала от Сочи, което ги свлече от първо на трето място в генералното класиране по оценки.
Втората част от отчета на Ричърд Макларън гласи следното:
Над 1000 съветски спортисти са взели участие в допинг-измамите.
Руски спортисти са били допингирани в границите на проведена стратегия.
Русия е приспособила процеса на допингиране, до момента в който УАДА е променяла своите правила.
Русия е основала 4-годишен режим за приемане на неразрешени стимуланти.
Служителите от тайните служби на Русия (ФСБ) са подпомагали прикриването на позитивни допинг-тестове.
Прикриването е стигало и до равнище членове на съветското държавно управление.
Главоломното безсрамие на руснаците е налице. Те не престават да живеят със срама и до през днешния ден. Както и да си заплащат за постъпките си. На 5 декември 2017 МОК нанесе нов тежък удар по Русия, като й забрани да бъде представлявана на Олимпийските игри в Пьончан. Руски спортисти бяха позволени, само че единствено под безпристрастен байрак и, в случай че не са били хващани с допинг преди. Допуснатите до игрите руснаци се състезаваха под името „ Олимпийски спортисти от Русия “. Те носеха екипи с това име и под олимпийския байрак. При техни победи и при появяването им на церемониите по откриването и закриването на игрите звучеше олимпийският химн вместо съветския. Спечелените от тях медали не бяха причислени към общия брой оценки на Русия.
В допълнение на Руския олимпийски комитет бе наложена санкция от 15 милиона $. Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко получи доживотна възбрана за присъединяване в олимпийски игри, а членът на изпълнителния комитет на МОК Александър Жуков бе отхвърлен от поста си.
Олимпийският комитет наложи наказване на още двама съветски ръководители – изпълнителния шеф на организационния комитет на Сочи 2014 - Дмитрий Чернишенко и Юрий Нагорнийх, който беше заместник-министър на спорта, до момента в който отпред на ведомството беше Мутко.
До решението на МОК се стигна след 17-месечно следствие, водено от някогашния президент на Швейцария Самуел Шмид. Той ръководеше самостоятелна комисия, която беше натоварена със задачата да ревизира разкритията на някогашния шеф на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана скица за приложимост, разпространяване и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година
По-късно шефът на Руския олимпийски комитет – Александър Жуков разгласи, че към Южна Корея ще отпътуват към 200 спортисти, които ще се подвизават под неутралния олимпийски байрак.
От посоченото дотук стават ясни 2 неща. Първо – чудовищна скица за операция на проби. И второ – осъществена е под носа на най-големия и ефикасен орган за битката със неразрешени вещества. Наистина ли е допустимо всяка страна с ресурсите на Русия да успее да надхитри системата или има и още нещо? Ако е просто пословичен пропуск и цепнатина от страна на УАДА, то нейното бъдеще е обречено на бъдещи такива черни дупки, което ще докара до нейния логически провал. Или оттатък това има заложен по-дълбок план, планиран от самата организация? Отговорът пристигна още през септември 2016-а.
Няколко месеца по-рано – през март Мария Шарапова свика изключителна конференция в града на ангелите. Новината бе взривоопасна – самопризнание за позитивен допинг тест. Следствие от приемането на веществото „ Мелдониум “. Субстанция, която тя е приемала в продължение на 10 години, само че под названието „ Мелдронат “. Поради една или друга причина и без ясно пояснение за какво до момента медикаментът не се е смятал за подпомагащ възстановителния развой на организма, само че от тази година (2016) той към този момент е в листата със неразрешени стимуланти. Големите първенци са такива, тъй като могат да поемат отговорност. И тъкмо това съобщи тя. „ Ще поема цялата отговорност за дейностите си. Извинявам се на почитателите си по целия свят”. Международната тенис федерация не закъсня с отговора си и спря правата на рускинята на 12 март. Предстоеше съставяне на комисия, която да дефинира наказването на вицеолимпийската шампионка от Лондон.
На 8 юни крушението за Шарапова стана цялостно – от ITF оповестиха присъдата – лишаване на спортните права за период от 2 години. Със задна дата от 26 януари. Заедно с това се отнемаха извоюваните точки от Мелбърн и заработените пари. Само няколко часа по-късно самата тя съобщи, че ще апелира в Спортния трибунал в Лозана. Сагата щеше да продължи…
На 13 септември цялото земно кълбо изпадна в амок. Руската хакерска група, подвизаваща се под името “Fancy Bears” разгласява на формалната си страница десетки файлове, уличаващи голям брой спортисти в приложимост на неразрешени стимуланти. Най-вече такива, които пазят флага с 50-те звезди. Извлечените документи от мрежата на Международната антидопингова организация демонстрират, че въпросните лица са употребявали веществата неведнъж и по време на спортен интервал. Най-видните имена, които се набиха на очи бяха тези на сестрите Уилямс. От сведенията излиза наяве, че редовно двете са приемали вещества, облагодетелстващи организма отвън рамките на разрешеното. Серина е получила 7 пъти картбланш, а Винъс - 9. Първата стартира с потреблението на обезболяващи от 18 октомври 2010 година. В този миг тя не играе, тъй като на 7 юли нарязва десния си крайник на счупено стъкло в мюнхенски ресторант. На 27 ноември получава позволение за кортикостероиди. В интервала 12 март – 17 ноември 2014 на американката са разрешени още 4 приема на кортикостероиди, които имат „ мощно противовъзпалително, противоалергично и имунопотискащо деяние. “ Последният случай датира от 5-10 юни 2015 (на 6 юни Серина победи на „ Ролан Гарос “) и още веднъж кортикостероид – преднизолон.
Винъс е диагностицирана с астма през 2007-а. Първият документ за „ изключение за лечебна приложимост “ е от 16 февруари 2010, а вторият от 24 май и включва композиция от инхалатор и кортикостероид. Следва такова за преднизолон за 9-15 август 2011. Още 5 „ изключения “ за трамцинолон (глюкокортикоид) за следните интервали: 17 август – 1 септември 2011, 23 декември 2011 – 31 януари 2012 (не играе по турнири), 5-22 април, 12 юни – 11 юли 2012 и за 22 януари – 21 февруари 2013-а. Между 19 юли и 19 август (участва на Олимпийските игри в Лондон) използва кортикостероид.
От всичко казано дотук излиза наяве, че против прозрачността на Световната антидопингова организация стоят голям брой въпросителни. Шарапова е най-видното доказателство за очевадния двоен стандарт. 10 години рускинята употребява мелдоний, поради началния си етап на унаследен диабет. Изведнъж предписанието попада в листата със неразрешени стимуланти. Без каквото и да е пояснение. За придаващ превъзходство над противничките резултат, не може да става дума, тъй като логиката следва Мария да печели по най-малко 3 трофеи от Шлема всяка година, с помощта на него. Нещо, което не се случва нито един път. Хвърля сянка и фактът, че в средата на август над 30 000 допинг проби на американски спортисти, датиращи от 1990 година до днешни дни, бяха „ инцидентно “ унищожени от чистачка. Чиновник на антидопинговата организация твърди следното: “ Една от сътрудничките на почистващата компания, почиствайки американската секция, невнимателно е закачила стелажа с пробите, след което той е паднал, увличайки другите стелажи на правилото на „ доминото “. В резултат на това, повече от 30 000 проби са се оказали разрушени, останалите не подлежат на идентификация, защото са се съхранявали в надписани и номерирани епруветки, а на самите поставки информация не е имало “. Случайно или не, случаят се е случил в навечерието на посещаване в офисите на WADA на взаимна австро-руска делегация микробиолози и биохимици от международна класа, които е трябвало да проведат относителен разбор на пробите на съветските спортисти с проби на американските и да се създадат много авторитетни заключения. За отбелязване е, че тази делегация с доста компликации се е добрала до позволение за своята задача, защото на пътя й са стояли много непреодолими загради и единствено техният престиж в научния свят е оказал помощ да получат позволение от МОК.
Инцидентът и последвалите разкрития месец по-късно ясно хвърлиха мазно, като мазут леке върху спорта. Последствията все по-осезаемо стартират да одобряват формата на студена война. Ембаргото за присъединяване на всички съветски лекоатлети и тежкоатлети в Рио и сведенията за манипулиране на пробите от Сочи, бяха искрата на зараждащия се спор на епруветки. В отговор, на бял свят лъснаха кирливите ризи на Запада. “Fancy Bears” не удариха единствено по янките. Оказа се, че цели 14 страни са прибягвали до „ медикаментозно лекуване “ в спортни интервали от време. Много от тях със съществени доводи за използването им. Сиреч заболявания, налагащи на приемника си да обърне внимание не на кариерата си, а на здравето си. С други думи – за какво някой, който страда от тежко, само че лечимо заболяване, ще се впуска в надпревари (където се крепят единствено на неразрешените вещества), които могат единствено да влошат положението му? Оттеглянето за избран интервал от време, отдавайки се на лекуване, отмора и цялостно възобновяване, по сходство на Федерер през втората половина на 2016 година, би подействало по доста по-благотворен метод на организма в дълготраен проект.
На 4 октомври 2016 сагата на Шарапова дочака развръзката си. След безкрайното няколкомесечно отсрочване на проблема й, Спортният трибунал в Лозана постанови присъдата й от 24 месеца да бъде редуцирана на 15. Официална обосновка не последва, само че аргументите бяха ясни – смекчаващите виновност условия. Те бяха 3 съществени: обществено самопризнание на виновността, неведение за фигурирането на мелдония в „ черния лист “ и готовността да поеме отговорността и следствията от дейностите си.
Ето какво споделя самата Мария в автобиографията си по отношение на случая:
„ Мелдоний? Дори не бях чувала за него. Вероятно ставаше дума за ужасна неточност. Реших да потърся информация в Google. Когато резултатите излязоха, сърцето ми се сви. Мелдоният беше прочут още като „ Милдронат “, а това към този момент ми беше познато. Нямаше по какъв начин да е иначе, откакто одобрявах тази хранителна добавка от 10 години. Тя се употребява при лекуването на доста болести, в това число и атеросклероза. Милдронатът ми беше предложен от фамилен доктор през 2006-а. По това време непрекъснато се усещах изморена, боледувах постоянно и ЕКГ проучванията ми бяха отвън нормата. В фамилията ми имаше и случаи на диабет. Не се замислих кой знае какъв брой, просто взех хапчето и започнах да го пия преди тежки физически тренировки, както хората пият аспирин, с цел да се предпазят от инфаркт. Не бях единствената, която го правеше. В Източна Европа и Русия милдронатът е като ибупрофен. Милиони хора го одобряват всеки ден, в това число и баба ми! Никога не съм го вписвала във формулярите на Международната тенис федерация (МТФ), където сме задължени да споменем всички медикаменти и хранителни добавки, които сме приемали през миналите седем дни, защото не го вземах всеки ден и не го смятах за по-различен от адвила, който одобрявах при болки.
Как милдронатът подкрепя представянето ми на корта? Дори МТФ не може да ви отговори на този въпрос. Защото не оказва помощ по никакъв метод. Имам възприятието, че го не разрешиха просто тъй като доста източноевропейци го използваха. Навярно си споделиха: “Е, щом го одобряват, значи си има причина “, или нещо подобно”, написа рускинята.
Световната антидопингова организация доближи компрометиращия си връх. Това потвърди какъв брой несъответстваща е тя във връзка с конструкция и взимане на решения. Вследствие, от което страдат най-важните фигури – спортистите и почитателите. Ако този двоен стандарт продължи да бъде наклонност, то към този момент няма да остане никой, който да има вяра не в честната игра, а в чистата такава.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР