Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи. Заедно с тези,

...
Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи. Заедно с тези,
Коментари Харесай

С ваксинирани и преболедували: 1,5 млн. българи ще са със защита от COVID-19

Скоро ще стигнем 1 млн. имунизирани българи. Заедно с тези, които са преборили вируса - милион и половина ще са " под отбрана ". Това съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Целта е през май да се вършат по 50 хиляди имунизации дневно.

Ваксинираните за последното денонощие са над 32 хиляди души (32 482), а общият брой на всички сложени дози - първа или втора: 877 хиляди (877 124).

Във възрастовата група сред 25 и 49 години са сложени най-вече Коронавирус ваксини - близо 266 000 (265 618).

Те са следвани от възрастовата група от 60 до 69 години, като там ваксинираните са над 210 000 (210 387). От хората сред 70 и 79 години имунизираните са близо 152 000 (152 391). От тези над 80 години с ваксина против COVID-19 са 45 000 души.

На този декор компании надигат глас за облекчение на ограниченията в колективи, които към този момент имат имунитет. В момента в заповедите на здравно министерство не се прави изключение за тях.

Габриела Наскова работи във компания за издаване на интернационалните студентски карти.

„ Екипът ни, всеки един от нас имаше среща с вируса, дали от сътрудници, дали от близки, дали от познати “, изясни Габриела Наскова, управител партньорства и продажби в компания за студентски карти. Действащите наредбите обаче не плануват разхлабване по работните места.

Дори и множеството чиновници към този момент да имат имунитет - наложителни са:

- Дистанционна форма на работа, като присъствено би трябвало да са най-вече 50% от персонала;

- Редовно проветряване и дезинфекция;

- Физическа отдалеченост сред лицата минимум от 1,5 м., а при неспособност – носене на защитна маска за лице;

- Осигуряване на персонални защитни средства според от спецификата на работа и оценката на риска на работното място – маска за лице, шлем, ръкавици. „ Бяхме доста прецизни при започване на пандемията, само че малко по малко като всяко нещо, разхлабихме и нямаше проблеми. За момента всички сме здрави, на крайници и работим интензивно “.

В един от офисите работят към 20 индивида, 90% от тях към този момент имат имунитет против COVID-19.

Според доктор Цветелина Великова при реализиране на имунитет към 70% посредством имунизиране или преболедуване на вируса, рискът на преместване на COVID-19 e най-малък.

„ Ваксинираните в доста, доста дребна степен могат да придвижват вируса между тях. Това значи, че в действителност може да бъдат облекчени част от тези ограничения. В момента знаем, че Центърът за предварителна защита и отбрана от заболяванията на Съединените американски щати имат рекомендации, в които споделят, че две фамилии, в които всички членове са имунизирани, могат да поддържат връзка без защитни средства. Това несъмнено може да бъде приложено и при огромни колективи “, съобщи доктор Цветелина Великова.

Други компании, които работят непосредствено с клиенти, нямат избор и се лишават от някои свои действия – като книжарниците.

„ Броят хора основава някакъв дискомфорт, да се следи какъв брой души на избраната повърхност, да се следи за отстоянието, също по този начин не могат да се вършат представяния, което за нас е значимо, в самите книжарници, на създатели на книги “, изясни Светла Йовова.

Главният държавен здравен контрольор сега е в отпуск и не бе открит за коментар, а от Министерството на здравеопазването само припомниха, че настоящите правила важат за всички.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР