Скоро ще сме свидетели на това как потребителите все по-често

...
Скоро ще сме свидетели на това как потребителите все по-често
Коментари Харесай

Когато личните данни стават основно човешко право

Скоро ще сме очевидци на това по какъв начин потребителите все по-често вземат решения, мислейки главно за неприкосновеността си, и избират марки, които им дават по-голям надзор

В близко бъдеще персоналната цялост онлайн и отбраната на данните ще получават още по-голямо значение, предвиждат специалистите (снимка: CCO Public Domain)

Бразилският сенат утвърди предложение за включване на отбраната на персоналните данни, съхранявани в цифрови платформи, в листата на главните човешки права, обезпечени от конституцията на страната.

Почти по едно и също време с това и Индия е на път да одобри собствен закон за отбраната на персоналните данни в цифровия свят, който значително заема главните позиции от европейския GDPR. В близко бъдеще персоналната цялост онлайн и отбраната на данните ще получават още по-голямо значение, предвиждат специалистите.

Поверителността като човешко право

Бразилският закон за отбраната на персоналните данни е удостоверение, че централното държавно управление признава значимостта на тематиката, разяснява сенатор Симоне Тебе, докладчик по предлагането, което ще бъде гласувано от долната камара на Националния конгрес.

„ Държавата и обществото би трябвало да имат право, по принцип, да знаят [дадени неща] едни за други, стига да има действителна потребност. Отвъд това поверителността на данните би трябвало да бъде защитавана колкото е допустимо повече ”, добави Тебе, представен от ZDNet.

Без подозрение решението на Бразилия е казус: това е първият случай, в който дадена страна не просто вкарва закон за отбраната на персоналните данни – тук тя е изведена на напред във времето като базово човешко право.

Това ще бъде определящо предписание за всички, които желаят да вършат бизнес в Бразилия чрез актуалните цифрови технологии – като се стартира от локалните снабдители на електронни артикули и услуги и се стигне до световните платформи като Фейсбук, Гугъл и други

Задача пред стопанската система

Индия също е на път да гласоподава своя закон за отбраната на персоналните данни, като в последните седмици локалните държавни служби и комисии работят интензивно по текста. Според осведомени, новата норма значително заимства текстовете и позициите от европейския Общ правилник за отбраната на персоналните данни – GDPR.

Новият закон в Индия ще обхване към 500 милиона интернет консуматори. Неговото правене е предизвикателство, защото страната търси верния баланс сред поверителността и растежа на интернет стопанската система.

През последните години разпространяването на интернет в Индия пораства ускорено с помощта на стартъпи, компании за е-търговия и редица софтуерни инициативи. Всички те обаче разчитат доста на събирането на персонални данни за осъществяване на своята активност.

Затова локалните специалисти са изправени пред значимата задача да дефинират дали новият закон ще бъде облекчение или утежнение за цифровия бизнес в страната.

Перспективи

Решенията на Бразилия и Индия не са единствени. Дори и Иран сега работи по собствен закон за отбраната на персоналните данни в цифровите платформи. Всички тези правила се коват в миг, в който целият свят към този момент е наясно със смисъла на опазването на персоналните данни в световното онлайн пространство – и с това какви злоупотреби стават вероятни, с помощта на събирането на сходна информация от безчет оператори на разнообразни места по света.

Серията от отрезвяващи вести по тематиката сякаш започва със абсурда с Cambridge Analytica, който разкри за доста хора, че персоналната им информация е попаднала без тяхно познание в ръце, за чиито планове никой елементарен интернет консуматор не подозира. В идващите месеци десетки заглавия предизвикаха още размишления по въпроса: от хакнати услуги за е-поща с милиони клиенти до „ течове ” на персонални данни от ИТ системите на самолетни компании и неправилно изпратени електронни писма от държавни служби.
още по тематиката
Занапред хората по света ще са все по-предпазливи по кое време и какви данни дават за себе си. „ Цифровата стопанска система би трябвало да се стреми да облагодетелства жителите. С разпространяването на осведомителните и цифрови технологии обаче софтуерният бранш би трябвало да подсигурява сигурността и сигурността на жителите в цифровата среда ”, разяснява Рама Ведашре, член на индийския комитет по отбрана на персоналните данни Srikrishna, който създава локалния закон за отбраната на персоналните данни онлайн.

„ Повишаването на осведомеността на потребителите във връзка с тяхната цялост на персоналния живот е все по-голяма. Скоро ще сме очевидци на това по какъв начин потребителите все по-често вземат решения, мислейки главно за неприкосновеността си, и избират избрани марки, които дават по-голям надзор върху неприкосновеността на персоналния живот ”, добавя Ведашре.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР