Скоро ще си говорим по темата – нови цени за

...
Скоро ще си говорим по темата – нови цени за
Коментари Харесай

Нанков: Министър Караджов да попита супер вицепремиера Асен Василев защо няма пари в сметката за „Хемус“

„ Скоро ще си приказваме по тематиката – нови цени за автомагистрала „ Хемус “ в пъти по-високи от тези, които ние договорихме “, уточни депутатът от ГЕРБ-СДС
„ Прочетох доскоро след срещата в Министерството на районното развиване и благоустройство вицепремиерът Гроздан Караджов е споделил нещо във връзка с „ Хемус “ – „ Да, правилно е, че не разплащаме, тъй като няма стотинка по нашата сметка “. Еми не е правилно това, което е споделил. На първо място – разплащат, разплащаха и то десетки милиони лв.. И то разплащаха по тези порочни, в кавички, инхаус контракти. На второ място – да попита своя сътрудник, супер вицепремиера Асен Василев – за какво няма пари в тази специфична сметка. Това му беше едно от първите дейности като длъжностен министър на финансите – тези пари от тази сметка да бъдат обрани, да изчезнат. Да го попита по кое време мисли да ги възвърне в тази сметка. Е трето доста значимо нещо – за какво подвеждате още веднъж българските компании, в тази ситуация тези, които доставят материали и дават техника чартърен, за какво ги подвеждате да работят, да им начислявате Данък добавена стойност по осъществените действия, а да не им плащате и да казвате, че не знаете по кое време ще им платите. Пореден нонсенс в дейности, приказки и така нататък Това съобщи депутатът от ГЕРБ-СДС Николай Нанков в коридорите на Народното събрание.

По рано през днешния ден министър Караджов призна, че в действителност откогато е министър не са плащали за автомагистрала „ Хемус “. Причината, която той посочи е, че в специфичната сметка за довършването на автомагистралата няма средства.

„ Не помните ли предходната година юли-август, когато няколкостотин милиона съвсем милиард изчезнаха от специфичната сметка, която беше заделена само и единствено за построяването на автомагистрала „ Хемус “. Пари, свежи за доставянето на автомагистралата. Изчезнаха, по тази причина споделям, бяха обрани. Да попита супер вицепремиера Асен Василев по кое време ще му ги възвърне, с цел да може да се разплаща. В другия случай да спре да подвежда тези, които и сега работят, наблягам работят, не строят, те доставят материали и техника. Да ги спре щом нямат концепция по кое време ще им заплащат, по кое време ще има пари по сметката “, сподели още Нанков.

На въпрос дали компании се отдръпват от строителството на „ Хемус “, той отговори по този начин:

„ Имам от вас, от медиите. Научих, че се отдръпват. Предния месец одобриха решение за разплащане пък по другата тематика – да дават за настоящи поправки и поддръжка. Там се биеха в гърдите, че за един ден ще разплатят. Един месец мина и са разплатени под 20% от тези 600 милиона, изборно, не на всички. Фирми са натискани да се отхвърлят от договорите си, да бъдат още веднъж преанексирани. И при приетите от Комитова и от нейния шеф на АПИ 100% осъществени сертифицирани действия да се откажат от половината от тях. Повечето се отхвърлят “, възмути се депутатът от ГЕРБ-СДС.

Попитан какъв брой пари е оставило държавното управление на ГЕРБ в тази специфична сметка, той уточни:

„ Над милиард “.

Той посочи, че парите, които са били освободени са били за сектора до Велико Търново, който е трябвало да бъде подготвен до 2023 година.

„ Престъпното безучастие на Министерство на регионалното развитие повече от година, защото си имаше линеен график във връзка с процедурите, трябваше да бъдат издадени строителните позволения за четвърти и пети сектор още края на май предходната година, за шести сектор - края на предходната година, а за седми, осми и девети – началото на тази година. Ни строително позволение, ни новина, ни кост. Нека да се бавят. Скоро ще си приказваме, повярвайте ми, по тематиката – нови цени за автомагистрала „ Хемус “ в пъти по-скъпи от тези, които ние договорихме “, безапелационен бе някогашният Николай Нанков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР