Скоро ще се навърши месец, откакто Хърватия започна постепенно да

...
Скоро ще се навърши месец, откакто Хърватия започна постепенно да
Коментари Харесай

Хърватия откри туристическия сезон ...засега

Скоро ще се навърши месец, откогато Хърватия стартира последователно да облекчава ограниченията срещу COVID-19, само че страховете от втора вълна висят като Дамоклев меч над държавното управление и националния щаб. Най-проблематичният бранш на този стадий е туризмът, защото той е от стратегическо значение. Хърватия е туристическа страна, чиито доходи са в пряка зависимост от броя на туристите. Откакто се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, Хърватия се трансформира в една от най-търсените европейски туристически дестинации. По данни на Европейската комисия през 2016 година задграничните туристи са похарчили в Хърватия 45.5 милиарда евро или 19% от Брутният вътрешен продукт на страната. Силната взаимозависимост на хърватската стопанска система от туризма беше и една от централните рецензии на Европейска комисия през 2018-а.

Коронавирусът е предизвикателство за досегашните стопански модели, като това важи в голяма степен за туризма. Затова и държавното управление в Загреб се пробва да откри най-подходящия баланс сред потребността от

завръщане към остарялото обикновено и адаптиране към новото.

Проблемът е, че тази акомодация се прави в атмосфера на идни парламентарни избори, планувани за 5 юли. Самият избор на дата приказва доста за огромния залог – тематиката по кое време тъкмо да се проведат изборите в атмосфера на пандемия беше една от най-обсъжданите в хърватското обществено пространство през последния месец, а решението да се провеждат преди самото начало на туристическия сезон се пояснява от мнозина в страната като опит на държавното управление да избегне загуби от евентуално неприятен сезон.

Според мнозина в Хърватия страната прекомерно бързо отвори границите си, и то без да ползва кой знае какви ограничавания. Препоръките на националния щаб и на Хърватския институт за заразни заболявания се свеждат до спазването на хигиена както от туроператорите, хотелите и заведенията за хранене,  така и от самите туристи, на плажовете да се обезпечи нужната отдалеченост, да се употребяват хартиени кърпи и пластмасови принадлежности, постоянна стерилизация и доста по-често почистване на местата за нощувка.

Макар и публично да не е обявено, че страната се отваря за туризъм,

съгласно рекомендациите на хърватските управляващи жители на Европейски Съюз могат да влизат свободно в Република Хърватия, в случай че имат основателни аргументи. Такива аргументи са икономическа активност и работни срещи. За туристи се приказва в бъдеще време, само че е отворена дребна малка врата. Хората, които имат авансово направени резервации са включени в категорията „ работни срещи “. На граничните пунктове ще им бъде предоставяна подробна информация какво им е разрешено да вършат и какво не. Не се планува задграничните туристи да минават под карантина, само че всеки влезнал в страната ще бъде регистриран в детайли къде ще обитава, телефонния му номер и какъв брой време възнамерява да остане в Хърватия.

Все още не е ясно обаче по какъв начин ще се постъпва в случаите, когато екскурзиант дойде здрав, само че прояви болестни симптоми по време на почивката си в Хърватия. Кой ще поеме отговорност за това, кой ще поеме разноските по лечението и прекратяването на почивката?

Не е ясно и дали туристите могат да подписват застраховки COVID-19 .

 

Това, което локалните управляващи показват обаче е, че правата на потребителите ще бъдат предпазени, съгласно с европейските правила за канселиране на резервации, полети и така нататък, планувани в случаите на изключително състояние. Дефиницията „ изключително състояние “ е проблематична в обстановка, при която втората вълна към момента не е настъпила (ако настъпи).

Опитът с остров Брач демонстрира, че в случай че се появят новозаразени, пристигнали от чужбина, мигновено ще бъдат възобновени ограничаващите ограничения. След идването на няколко носители на вируса на острова бяха въведени старите ограничавания, а точно възбрана за овакантяване на мястото на престояване без електронно позволение и стоене под карантина. Електронните позволения отпаднаха отчасти от 11 май, само че към момента важат за някои места. Вътрешните фериботни линии също към този момент са отворени, както и вътрешният автобусен и жп превоз. Всичко е под изискването „ към този момент “. Министърът на туризма разгласи неотдавна, че броят на отказаните резервации е към момента пренебрежимо дребен.

Според данните на хърватските управляващи от 21 май досега общият брой на инфектираните с ковид в Хърватия е 2 237 души, тествани са 58 000 души, умрелите в резултат на вируса са 97. Населението на Хърватия е малко над 4 милиона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР