Скоро ще решим дали ще стачкуваме. Предстои да бъде взето

...
Скоро ще решим дали ще стачкуваме. Предстои да бъде взето
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев към депутатите: Липсва адекватна политика в сферата на културата! Обсъждаме стачка!

" Скоро ще решим дали ще стачкуваме. Предстои да бъде взето единно решение от всички представители на държавните културни институти, упражняващи активност в региона на театралните изкуства за общи протестни дейности. Изпратихме намерено писмо, инициирано от събранието ни до Комисията по просвета и медии и Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, защото се наруши разговора с Министерството на културата.

Липсва съответна политика в областта на театралните изкуства и вредите от понижения бюджет за просвета ". Това сподели шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и разгласява в мрежата откритото писмо до депутатите.

ДО
КОМИСИЯТА Пожарна охрана КУЛТУРА И МЕДИИ
47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО
КОМИСИЯТА Пожарна охрана БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
Делегатите на последното извършено на 20.06.2022 година постоянно Общо заседание на Съюза на артистите в България взеха решение да се извърнат към Вас, заради цялостния отвод на Министъра на културата да се бори и да работи по следните проблеми:

1. В идната актуализация на бюджета Министерството на културата е единственото министерство, за което не се планува нарастване на средствата, дори в противен случай – бюджетът е понижен. Същото се отнася за бранш „ Сценични изкуства “, който е извънредно обиден от растящите цени на енергоносителите и инфлацията. Необходимо е нарастване на бюджета най-малко с 50 млн. лв.. Още по-тежка е обстановката в Общинските културни институти. Заплащането е с 30 % по-ниско от това в държавните културни институти (минимална работна заплата). Следва да се усилят бюджетите за държавно делегираните общински действия посредством трансфер от държавния бюджет, в частност за бранш Култура.

2. Съществува цялостен отвод от актуализация на единните разходни стандарти за финансиране на театралните изкуства според Закона за протекция и развиване на културата и следващи постановления на Министерски съвет. Същите не са съобразени с растящите цени на силата и материалите за театрално произвеждане, както и растежите на минималното възнаграждение според браншовите съглашения. А в публичните културни институти се употребяват формули от 50-те години (утвърдена бройка на личния състав, по минимална работна заплата). Това са равнищата преди Ковид рецесията и следва да бъдат обновени с 2.5 до 3 пъти.

Още повече, че краткотрайните ограничения, като спомагателните съставни елементи за Ковид рецесията отпадат, а публиката към момента не се е върнала на равнищата на посещаемост от преди пандемията. В момента не се прави никакъв проект за възобновяване в бранша.

3. В Министерството на културата липсва всякаква политика във връзка с повдигане на приходите с оправданието, че институтите ръководят делегирани бюджети. Нивата на възнаграждение в бранш „ Култура “ са на последния ред според Националната статистика и са на 80% от междинните за страната. Във вътрешните актове на Министерството на културата липсват механизми за отбрана на приходите.

Задължително следва да се вкарат коефициенти, пропорции и механизми за отбрана на трупите и съставите. Такива механизми могат да се плануват и със законодателни промени, както и от целевите фондове на Министъра на културата.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР