Скоро ще бъде инсталиран на 1 милиард Windows 10 устройстваОбновеният

...
Скоро ще бъде инсталиран на 1 милиард Windows 10 устройстваОбновеният
Коментари Харесай

Edge измести Firefox в Топ 3 на браузърите

Скоро ще бъде конфигуриран на 1 милиард Windows 10 устройства

Обновеният браузър Edge на база Chromium към този момент е по-популярен от Firefox
(екранна фотография: Windows blog)

Разместване в челната тройка на уеб браузърите донесе месец март, в който огромна част от света е под карантина, поради пандемията от ковид. Докато Chrome  е категоричен водач, настъпи разбъркване на останалите две позиции.

Обновеният браузър Microsoft Edge на база Chromium се трансформира във втория най-популярен в света. Това сочат данните от услугата NetMarketShare, която наблюдава интензивността на повече от 160 милиона неповторими консуматори, разглеждащи над 40 хиляди уеб страницата.
още по тематиката
През март Edge е бил конфигуриран на 7,59% от десктопите и преносимите компютри, употребявани за достъп до интернет, в съпоставяне със 7,38% месец по-рано. Браузърът на Microsoft изпреварва Firefox, чийто дял пада от 7,57% на 7,19%.

Chrome е преди всичко при уеб браузърите с дял от 68,5% през третия календарен месец на 2020 година Нещо повече, приложението на Гугъл продължава да укрепва позициите си – през февруари неговият дял беше 67,27%.

Очаква се Edge да продължи да пораства. Windows 10 е конфигурирана на 1 милиард устройства, а новият браузър на Microsoft скоро ще бъде публикуван до всички тях посредством услугата Windows Update.

Освен това, с появяването на версия, основана на Chromium, браузърът Edge стана по-бърз, закупи доста потребни функционалности и в този момент е съчетаем с всички разширения от уеб магазина на Chrome.

източник: NetMarketShare – десктоп браузъри, март 2020

Microsoft не беше удовлетворена от Edge и реши да го преработи коренно. Вместо личния енджин EdgeHTML, компанията заложи на Chromium. Тази стъпка докара до възстановяване на съвместимостта и понижаване на фрагментацията за разработчиците.

Сред главните новости в Edge са поддръжка за общоприетите разширения на Chrome, персонализирана конфигурация на страниците в нов раздел, поддръжка на поточно 4K видео, работа с химикалка в PDF непосредствено в браузъра и функционалност за попречване на следенето на потребителите по време на сърфиране в уеб.

Предвиден е и режим Internet Explorer. Това е банален интерфейс на браузъра, който обезпечава съгласуемост със уеб сайтове, изискващи работа с Trident MSHTML. Старият браузър на Microsoft – Internet Explorer – е конфигуриран на 5,87% от компютрите в света, сочат данните на NetMarketShare за март 2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР