Скоро се очаква да приключи работата на работните групи по

...
Скоро се очаква да приключи работата на работните групи по
Коментари Харесай

Рашидов: Приключва работата по промените в Закона за радиото и телевизията

Скоро се чака да завърши работата на работните групи по измененията в Закона за радиото и малкия екран. Те плануват мандатите на генералните шефове на двете публични медии - Българска национална телевизия и БНР, да бъдат увеличени от 3 на 5 години, както е за Българска телеграфна агенция. Това сподели в Ловеч ръководителят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов  Вежди Рашидов Вежди Рашидов е български ваятел, министър на културата в кабинета на Бойко.

Новият медиен закон планува и при промяна на генерални шефове на радиото и малкия екран да може да се вършат промени и в управителните препоръки, предава Българска телеграфна агенция.

Рашидов съобщи още, че България е основател и ще е хазаин на работна среща с всички ръководители в Европейски Съюз на комисии по просвета и медии, на която ще се търси решение на казуса с подправените вести.

Той добави, че е имал среща с американската посланичка и с немския дипломат, с които са стигнали до извода, че това е световен проблем и всички би трябвало да се обединим и да търсим тези правила, с които да разпознаваме лъжливите от същинските вести. Посланиците са приели да вземат участие в необятния европейски конгрес с техния опит, с цел да се изготвят общи европейски стандарти в битката срещу подправените вести.

Относно Закона за радиото и малкия екран, той уточни, че с него би трябвало да се даде опция медиите да се разпрострат, "да намерим форми за оздравяването на дефицитите, които имат публичните медии, правила, по които да изградим трайно възприятие за непоклатимост, тъй като три години мандат е доста малко ".

По думите му нарастването на финансирането на медиите може да стане, когато стартират действителни промени, тъй като без тях няма по какъв начин да се подвига бюджетът. "Това е в името да имаме здрави, свободни медии, с обезпечена опция да демонстрират своите планове и да осъществят своите стратегии ", добави той. Според него би трябвало да се върви по посока по какъв начин да разграничим сериозната публицистика от подправената, тъй като свободата на медиите е в ръцете на самите медии. Когато ограничим лъжливите вести, ще забележим кои са сериозните медии, сподели Рашидов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР