Скоро потребителите на iPhone и Android устройства може да ползват

...
Коментари Харесай

ЕС легализира единното зарядно до края на 2022


Скоро потребителите на iPhone и Android устройства може да употребяват едно зарядно
(снимка: CC0 Public Domain)

Много е евентуално законодателите на Европейски Съюз и страните-членки да одобрят обединен порт за зареждане на смарт телефони, таблети, слушалки и друга електроника преди началото на идната година, съгласно източници на Ройтерс . Известно е, че тази самодейност е гневно подложена на критика от Apple.

Европейската комисия за първи път инициира за зареждане преди повече от десетилетие, само че законопроектът беше направен едвам предходната година, откакто самите производители не можаха да се спогодят за общо техническо решение.

Потребителите на iPhone и Android от дълго време се оплакват, че би трябвало да употребяват разнообразни зарядни устройства. Ако iPhone се зарежда посредством Lightning интерфейс, то актуалните Android телефони употребяват USB Type-C. Според наличните статистически данни за 2018 година, половината от смарт телефоните са употребявали USB micro-B портове, 29% – USB Type-C, а 21% – Lightning. Сега салдото евентуално се е изместил доста в интерес на USB Type-C.
още по темата
Според депутата Алекс Агиус Салиба, на който се базира, гласуването на въпроса може да се организира още през май, след което ще стартира полемика с обособените страни по окончателния законопроект. „ Това ще бъде направено до края на годината. Това е нашето желание ”, споделя той и прибавя, че не би трябвало да се фокусираме единствено върху смарт телефоните.

Салиба счита, че би трябвало да се вкара обединен порт за електронни книги, преносими компютри с ниска мощ, клавиатури, компютърни мишки, слушалки, смарт часовници и електронни играчки. Освен това той упорства Европейската комисия да „ хармонизира ” инфраструктурата за безжично зареждане до 2025 година

Законът за единния повсеместен порт, съгласно него, може да влезе в действие шест месеца след приемането му (преди това се предполагаше, че преходният интервал ще продължи две години), като до тогава производителите би трябвало да приспособяват своите устройства.

Apple към този момент разяснява, че самодейността на Европейски Съюз може да има негативно влияние върху нововъведенията и резултатът ще бъде купчина, в случай че законодателите принудят потребителите да преминат към нови зарядни устройства.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР