Скоро Пловдив ще има огромна алея на българската азбука. Всичките

...
Скоро Пловдив ще има огромна алея на българската азбука. Всичките
Коментари Харесай

С Алея на кирилицата ще се сдобие Пловдив

Скоро Пловдив ще има голяма алея на българската писменост. Всичките 30 букви са направени от дърво и боядисани в разнообразни цветове. Те са направени от майстор-дърводелец и сега се боядисват в работилница в град Куклен от 15 хора с увреждания и 15 доброволци.

Идеята за алеята на кирилицата се ражда във връзка Пловдив – Европейска столица на културата. Повечето хора, които създават буквите, са възрастни и за тях британският език е чужд, изяснява Величка Маринова, която е ръководител на Национално съдружие за обществено съдействие и партньорство.
Повечето надписи, които са в града са на британски език и за тях остават неразбираеми. Така се е родила концепцията за патриотичната самодейност в годината, когато градът под тепетата е Европейска столица на културата. Хората желаят по този метод децата да бъдат възпитавани в родолюбие и да бъде нещо, което да е разпознаваемо за всички поданици и посетители на града.

В момента доброволците боядисват буквите в пъстри цветове. „ Подбрахме цвета на слънцето. Знаете, че в нашата писменост има гласни и съгласни. Първоначално хората предложиха да ги боядисаме в два цвята, само че поради това, че съгласните са много повече от гласните в тази писменост взехме решение, че акцентът ще падне единствено върху един цвят, което преценихме, че няма да е толкоз пъстро и радостно, по тази причина подбрахме цветовете на слънцето. Ще бъде жълто-оранжевата гама, като ще има и оттенъци на розово “, изясни Величка Маринова.

Този тип терапия се отразява доста добре. „ Хората имат потребност да покажат своите благоприятни условия, да се почувстват значими, тъй като в последно време се води една отрицателна акция против тях. Всеки от тях има капацитет. Има своя опит и даже някои от тях се оправят доста по-добре в сравнение с хора без увреждания “, споделя още Маринова.
Виктор Властанов, който е с увреждане също се е присъединил в патриотичната самодейност. „ Буквите ще бъдат сложени в този квартал, в който аз пребивавам. И, който мине от там, нещо ще му трепне, че и той е взел присъединяване в тази работа “, изяснява мъжът. Той не желае те да бъдат обсъждани като хора, които се редят единствено на опашки за помощи, а че са потребни на обществото и сътворяват нещо, което ще е горделивост за града.

Буквите ще бъдат инсталирани в навечерието на 24 май в пловдивския регион „ Южен “, а точното място ще бъде посочено от кметството. Следващата самодейност, по която ще работят доброволците, е създаване на еко пътека сред селата Руен и Яврово. Ще бъдат направени и макети със забележителностите в региона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР